Advokatica: Krše se radna prava novinara

Vesti 26. sep 202315:15 2 komentara
Pixabay. com/ Engin_Akyurt

Advokatica Udruženja novinara Srbije (UNS) Gordana Konstantinović rekla je da se skoro sva radna prava novinara krše, ocenivši kao ohrabrujuće da su u Nacrtu zakona o informisanju i medijima prvi put predložene odredbe koje štite radna prava zaposlenih u medijima.

Kako je objasnila u intervjuu UNS, novinarima se neblagovremeno isplaćuju zarade, ne dostavljaju im se obračuni zarada, rade prekovremeno, nemaju tačan opis posla, često imaju problem u vezi sa delegiranjem posla, ne poštuje im se pravo na dnevni i nedeljni odmor.

„Novinari najčešće ne poznaju prava koja im po Zakonu o radu pripadaju ili ih iz nekog razloga ne koriste“, istakla je Konstantinović.

Ona je, prema saopštenju UNS, navela primer da novinari često nisu informisani da pokretanje otkaznog postupka mora isključivo da im bude dostavljeno pisanim putem, a da se dešava da zbog usmenih upozorenja i svojevrsnih pretnji pristaju da potpišu sporazumni raskid radnog odnosa, zbog čega gube pravo na novčanu naknadu kod Nacionalne službe za zapošljavanje.

„Kod pokretanja postupka za izricanje disciplinske sankcije zaposlenom ili otkaza Ugovora o radu, zaposleni mora pisanim putem biti upozoren na propust, a ne da im poslodavac šalje SMS, mejl, goluba pismonošu“, navela je Konstantinović.

Ona je kazala da se zbog specifičnosti novinarskog posla zaposlenima u medijima podrazumeva da ostaju na poslu i nakon radnog vremena, a da im se smene menjaju bez plana.

Ona navodi da se poslodavci često služe manipulacijama, najavama da će biti otpuštanja i da tada zaposleni pomisle da je bolje da odu iz firme i dobiju zaostale zarade, nego da odu bez ičega.