Advokatica sutkinje Đorđević o tužbama protiv KRIK-a: Očekujemo da sud donese odluke na osnovu zakona

Vesti 30. maj 202416:59 5 komentara
Shutterstock/Aerial Mike

Advokatica Valentina Đurđević, pravna zastupnica sudijke Apelacionog suda u Beogradu Dušanka Đorđević koja je podnela tužbu podnela KRIK-a zbog baze podataka „Prosudi ko sudi“, a u okviru koje su istraživali rad pravosuđa, između ostalog i njen rad, kaže za N1 da od sudskog "procesa očekuje da sud donese odluke na osnovu". zakona.

Na pitanje N1 šta je tačno povod za pokretanje tužbe, Đurđević je navela da je „povod je taj što je KRIK koji se predstavlja kao ‘Mreža za borbu protiv korupcije i kriminala’ objavio i podatke i imovinu lica koja nisu osumnjičena ni za šta što se tiče korupcije i kriminala, namerno aludirajući i pišući u kontekstu da je ta imovina stečena upravo korupcijom i kriminalom“.

„Povod je i taj što su navedena lica objavila podatke i imovinu sudije koja sudi u odeljenju za borbu protiv organizovanog kriminala, iako je to zakonom zabranjeno, na šta je novinarima skrenuta pažnja pre objavljivanja navedenih podataka. Još jedan od povoda je svakako i to što su navedena lica objavila podatke o ličnoj imovini i podatke o članovima porodice sudije, što je takođe zabranjeno zakonom, a koji članovi porodice nisu javne ličnosti, nisu na javnoj funkciji, niti od interesa za javnost“, navela je za N1 advokatica Đurđević.

Ona je istakla i da od „procesa očekuje da sud donese odluke na osnovu zakona“.

Ona je navela i da u pisanju „KRIK“-a postoji više problematičnih stvari.

„Problematično u radu Krika je to što ovakvim pisanjem i stavljanjem velikog broja sudija (a pogotovo onih koji rade na najtežim predmetima i bave se borbom protiv organizovanog kriminala) u kontekst da su kriminalci i da su korumpirani, stvara nepoverenje građana u jednu granu vlasti. Smatramo da je poverenje građana u sudsku vlast od presudnog značaja za razvoj demokratskog društva, čemu nadam se svi težimo. Problematično je i to što se na osnovu objavljenih podatka lako može doći do adrese stanovanja naših klijenata, čime im se crtaju mete, kako je i navedeno u tužbama“, navela je ona.

Podsećamo, sudija Apelacionog suda u Beogradu Dušanka Đorđević podnela je čak dve tužbe protiv KRIK-a zbog baze podataka „Prosudi ko sudi“ u okviru koje su novinari KRIK-a istraživali rad pravosuđa, između ostalog i njen rad. Tužbama koje je podnela zajedno sa suprugom osim novčane odštete, traži i dvogodišnju zabranu rada novinarima i po 10 meseci zatvora – zbog navodne povrede prava na privatnost.

Sa druge strane, Stevan Dojčinović, urednik KRIK-a je rekao za N1 da u navedenoj bazi podataka „Prosudi ko sudi“ u okviru koje su istraživali rad pravosuđa, između ostalog i njen rad, nije ništa loše napisano.

Tužbama koje je podnela zajedno sa suprugom osim novčane odštete, traži i dvogodišnju zabranu rada novinarima i po 10 meseci zatvora – zbog navodne povrede prava na privatnost, a prema rečima Dojčinovića, to da su odali lične podatke i ugrozili bezbednost sudije, „apsolutno nije tačno“.

„Puca iz svih oružja na nas što nije manir nekoga ko je sudija“, rekao je Dojčinović navodeći da koristi svaki mehanizam koji može samo zbog toga što su je u bazi u kojoj ima još 50 sudija, imenovali i pokazali gde radi.

Pročitajte još:

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare