Advokatska kancelarija iz Beograda uvela sankcije Rusiji

Vesti 09. mar 202217:42 162 komentara
Ilustracija - Pixabay.com/ advogadoaguilar

Advokatska kancelarija advokata Čedomira Stojkovića je saopštila da je "samostalno uvela sankcije Ruskoj Federaciji zbog njenog ratnog vojnog agresivnog napada na suverenu državu Ukrajinu i zbog činjenja nesumnjivih ratnih zločina u tom napadu".

„Odbijanje Republike Srbije da se povodom tog napada pridruži aktima civilizovanog sveta, pri čemu se u domaćim medijima snažno promovišu politički interesi Ruske Federacije, smatramo veoma suprotnom evropskim vrednostima, za koje su se u mnogim ratovima borili naši precitežeći da stvore ‘kuću’ jednaku po lepoti, udobnosti i sigurnosti kao sve druge evropske ‘kuće’. Smatramo da se na takav način Republika Srbija odrekla međunarodnog prava (jer ne postoji međunarodno pravo ukoliko njegovo kršenje ne prati sankcija), što nije niti može biti u interesu Republike Srbije“, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se ocenjuje da je „dužnost svakog pojedinca da u ovakvim okolnostima digne svoj glas u odbranu temeljnih principa Evrope kojoj pripada – bez obzira u kolikoj manjini se nalazi i bez obzira ne realne efekte takvog protesta, jer veličina principa se meri po sasvim drugim stvarima“.

Kako se navodi, „Odluku o uvođenju sankcija, mera i ograničenja Ruskoj Federaciji“ advokatska kancelarija je donela 7. marta „koristeći istorijsko običajno pravo pojedinca da se protivi nedemokratskoj državi koja ga tlači i od Vlade Republike Srbije za sebe preuzima ovlašćenja iz Zakona o međunarodnim merama i ograničenjima“.

„Zbog kršenja međunarodnog prava izvršenog od strane Ruske Federacije ratnim vojnim napadom prema suverenoj državi članici Ujedinjenih nacija – Ukrajini, i zbog napada vojske Ruske Federacije na civilno stanovništvo i civilne objekte Ukrajine, čime se vrši ratni zločin, ova advokatska kancelarija uvodi sankcije, mere i ograničenja prema Ruskoj Federaciji, državljanima Ruske Federacije, svim licima koja javno ili privatno podržavaju agresivni ratni napad Ruske Federacije prema Ukrajini“, navodi se u odluci.

Kako se navodi, advokatska kancelarija ubuduće neće zastupati, neće davati pravnu pomoć niti će voditi razgovore o zastupanju sa bilo kojim pravnim ili fizičkim licem koje je registrovano na teritoriji Ruske Federacije, ili ima državljanstvo Ruske federacije. Dalje, „neće zastupati, neće davati pravnu pomoć, niti će voditi razgovore o zastupanju sa bilo kojim licem koje podržava ratni agresivni napad Ruske Federacije na Ukrajinu, bez obzira na njegovo državljanstvo“.

„Neće zastupati, neće davati pravnu pomoć, niti će voditi razgovore o zastupanju sa bilo kojim licem, bez obzira na njegovo državljanstvo, koje je prihvatilo propagandu obaveštajnih i drugih službi Ruske Federacije koja stvara idolopoklonstvo sa obeležjem fašizma prema agresivnom predsedniku Ruske Federacije Vladimiru Putinu“, dodaje se.

Kancelarija navodi i da neće kupovati proizvode koji imaju pretežno poreklo na teritoriji Ruske Federacije, što naročito uključuje sve proizvode nafte i naftnih derivata.

„Neće koristiti usluge kompanija koje su registrovane na teritoriji Ruske Federacije, ili su pod kontrolom Ruske Federacije ili drugih kompanija registrovanih na njenoj teritoriji, ili su direktno ili indirektno u vlasnuštvu takvih kompanija u u delu preko 25 odsto“, ističe se i na kraju dodaje da „neće zastupati niti učestvovati u zastupanju koja imaju veze sa poslovima pobrojanim u prethodnim tačkama“.

Kako je, između ostalog, navela advokatska kancelarija u obrazloženju, sankcije su donete rukovodeći se osnivačkom Poveljom Ujedinjenih nacija, u celosti prihvatajući vrednosti izažene u osnivačkim aktima Saveta Evrope, istinski implementirajući pravila evropske Konvencije o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda, verujući u zajedničke vrednosti Evropske unije, izražavajući anti-fašističku i anti-nacističku tradiciju naroda Republike Srbije, sa uverenjem o nužnosti prkosa prema sveobuhvatnoj i od strane Ruske Federacije više decenija finansiranoj kampanji ‘putinizma’ i ‘putinizaciji’ društva u Srbiji kojom se kontinuirano preoblikovala kolektivna svest“.

Takođe, kancerlarija je dalje navela da izražava „duboko neslaganje sa spoljnom politikom Republike Srbije kojom se ostvaruje ratno-agresorski osvajački interes Vladimira Putina, tendenciozno narušava jedinstvo Evrope, na štetu svih njenih naroda, kao i naroda Republike Srbije, krše međunarodne obaveze Republike Srbije“, kao i da oseća „veliku sramotu zbog održavanja skupa podrške ratnom agresoru Vladimiru Putinu u Beogradu“.

Advokatska kancelarija je saopštila da će u četvrtak, 10. marta, o odluci obavestiti ambasadu Ukrajine u Beogradu kojoj će, kako je najavila, predati i humanitarnu pomoć, a nešto kasnije istog dana obavestiti i Delegaciju Evropske unije u Beogradu.

Najnovije informacije pratite u BLOGU UŽIVO i na stranici RAT U UKRAJINI.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare