Advokatska komora Beograd obustavlja rad od petka do – ispunjenja zahteva

Vesti 21. dec 202117:12 > 19:56 55 komentara
N1

Skupština Advokatske komore Beograd izglasala je danas obustavu rada od 24. decembra ove godine do, kako su naveli, ispunjenja zahteva koji se, između ostalog, tiču izmena Zakona o parničnom postupku i pravnog stava Vrhovnog kasacionog suda u vezi sa troškovima obrade kredita.

Kako je rečeno za N1, za obustavu rada glasala su 632 advokata, 177 je bilo protiv, a 10 ih je bilo uzdržano.

Osnovni zahtevi koje traže članovi AKB su:

– povlačenje iz javne rasprave Nacrta zakona i izmenama i dopunama Zakona o parničnom postupku u celosti, ispitati opravdanost donošenja izmena i dopuna Zakona o parničnom postupku, ukoliko su izmene potrebne navesti razloge, te ukoliko postoje razlozi za izmene, formirati novu radnu grupu Ministarstva pravde RS u kojoj će advokatura biti adekvatno predstavljena uz učešće legalno izabranih predstavnika beogradske advokature, srazmerno broju advokata upisanih u Imenik advokata na teritoriji grada Beograda.

POVEZANE VESTI

– otklanjanje pravne nesigurnosti izazvane donošenjem dopunjenog stava Vrhovnog kasacionog kasacionog suda od 16.09.2021. godine na način koji bi bio prihvatljiv za građane i advokaturu

– da nadležni državni organ hitno donese odluku o zamrzavanju poreskih obaveza u odnosu na advokate, a prema Uredbi o bližim uslovima, kriterijumima i elementima za paušalno oporezivanje obveznika poreza na prihode od samostalne delatnosti i to na nivou 2021. godine, a u odnosu na novoupisane advokate da poresko opterećenje budu na nivou 2018. godine (pre donošenja Uredbe), sve dok se ne postigne dogovor između predstavnika advokature i države.

Beogradski advokati najavljuju i da u danima obustave rada neće postupati u postupcima pred sudovima i drugim organima na teritoriji cele Srbije bez izuzetaka.

Obustava se odnosi na sve postupke uključujući i tzv. pritvorske predmete, postupke prema maloletnicima i postupke po privremenim merama.

Kako se dodaje, u toku obustave rada advokati mogu da sačinjavaju pismene podneske koji su vezani za rok i u situaciji kada bi stranka izgubila pravo na podnošenje pravnog sredstva ili bi joj bila naneta nenadoknadiva šteta.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare