Advokatu Čedomiru Kokanoviću određen kućni pritvor

Vesti 29. jan 202321:4511 komentara
čedomir kokanović
N1

Osnovni sud u Novom Sadu ukinuo je pritvor advokatu Čedomiru Kokanoviću i odredio mu kućni pritvor uz elektronski nadzor, objavio je njegov branilac Ivan Ninić.

On je najavio da će uložiti žalbu na ovu odluku suda.

„Žalićemo se na rešenje suda, jer njemu kućni pritvor ograničava rad. On ima predmete i mora da postupa, ali nažalost, veće to nije želelo da ceni“, rekao je Ninić.

POVEZANE VESTI

Dodao je da za „krivično delo uvreda nije propisana kazna zatvora već novčana, pa je mera kućnog pritvora potpuno nesrazmerna“.

Čedomir Kokanović je uhapšen pre dva dana zbog rešenja Višeg suda u Novom Sadu, pred kojim se vodi više postupaka protiv njega.

Predsednik Advokatske komore Vojvodine (AKV) Vladimir Beljanski izjavio je da se Kokanović „uspešno skrivao od sudskih dostavljača i policije kojoj je sud naložio da ga prinudno dovedu kao okrivljenog u sud, te da je u periodu od oko dve godine izbegao više od 20 poziva i prinudnih dovođenja, a samo u jednom krivičnom predmetu 12 puta“.

Advokatska komora Beograda (AKB) ocenila je da pritvaranje advokata Čedomira Kokanovića, na osnovu poternice izdate po privatnoj krivičnoj tužbi zbog uvrede, predstavlja „presedan koji dovodi u pitanje zakonitost postupanja sudova“.

Komora je u saopštenju ocenila da je u pitanju „kršenje zakona od strane suda“ što, kako su naveli, ozbiljno dovodi i do ugrožavanja slobode i prava građana.

„Advokatska komora Beograda ne želi da se meša u pitanje osnovanosti razloga za određivanje pritvora, ali izražavamo ozbiljnu zabrinutost zbog činjenice da je naredba za izdavanje poternice izdata protivno odredbi člana 598 ZKP-a jer se ista može izdati samo za dela koja se gone po službenoj dužnosti, što ovde nije slučaj“, stoji u saopštenju.

Komentari

Vaš komentar