Agencija AP prenela vest o saslušanju Slaviše Kokeze

Vesti 28. feb 202115:3632 komentara
Nemanja Jovanović/Nova.rs

Američka agencija Asošiejted pres izvestila je u nedelju da je policija privela i saslušala predsednika Fudbalskog saveza Srbije Slavišu Kokezu u vezi s hapšenjima pripadnika navijačkih grupa, optuženih za ubistva, otmice i trgovinu drogom.

Povezane vesti

Agencija prenosi navode srpskih medija da je Kokeza saslušan zbog veza sa liderima navijačkih grupa fudbalskog kluba Partizan, uhapšenim tokom februara i dodaje da zvaničnici Srbije te akcije opisuju kao „veliki obračun“ sa organizovanim kriminalom u svetu fudbala.

„Detalji iz policijske istrage, koji su procureli u medije, obuhvataju ubistva pripadnika rivalskih grupa, uz odsecanja glava i mučenja u specijalnom ‘bunkeru’ na stadionu Partizana u Beogradu“, navodi AP.

Agencija dodaje da je „populistički“ predsednik Srbije Aleksandar Vučić, za koga piše da se „često hvalio da je u mladosti bio radikalni pristalica Crvene zvezde“, u subotu kazao da će neki od šokantnih detalja iz istrage biti objavljeni sledeće nedelje i da će deca biti upozorena da to ne gledaju.

Srbija ima „istoriju tolerisanja huliganizma, koje je često rezultiralo nasiljem i izlivima nacionalizma na stadionima“, navodi AP i dodaje da su se mnogi od tih ljudi tokom ratova devedesetih godina „pridružili zloglasnim paravojnim grupama povezanim s ratnim zločinima nad pripadnicima drugih etničkih grupa u bivšoj Jugoslaviji“.

„Od povratka nacionalista na vlast u Srbiji pre devet godina, ekstremno desni navijači često su viđani na provladinim skupovima, na kojima su promovisali nacionalističku političku agendu. U zamenu za to, navode analitičari, huliganima je dozvoljeno da obavljaju svoje nelegalne aktivnosti“, piše američka agencija.

AP podseća da je prethodnih godina u Srbiji ubijeno više od deset poznatih pripadnika navijačkih grupa i da je većina stradala u obračunima nalik mafijaškim.

Komentari

Vaš komentar