Agencija se oglasila o Šapićevoj vili u Trstu: Umesto razjašnjenja, nova zabuna

Vesti 27. jan 202319:4472 komentara

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić kupio je 2018. godine vilu u Trstu vrednu 820.000 evra, i to nije, tvrdi Balkanska istraživačka mreža, prijavio Agenciji za sprečavanje korupcije, što je zakonska obaveza. Šapić tvrdi da je nepokretnost prijavljena, o čemu se danas oglasila i Agencija, ali i dalje nije jasno zašto se u onome što je gradonačelnik prijavio pominju samo dva stana, od kojih veći ima 150 kvadrata, kada je vila u Trstu, prema italijanskom katastru, površine 399 kvadrata.

Svoju vilu od 400 kvadrata u Trstu, prvi čovek Beograda Aleksandar Šapić skrivao je od očiju javnosti. Otkrili su je novinari BIRN-a. Da li je svoju vilu Šapić skrivao i od Agencije za sprečavanje korupcije ili je to ona sama učinila nije poznato. Bilo kako bilo, ni u jednom javno objavljenom izveštaju Agencije ne postoje informacije o vili koja se pominje u italijanskim dokumentima koje je BIRN objavio.

POVEZANE VESTI:

Na pitanje N1 kako to komentariše, gradonačelnik Šapić kaže da bi pre nego što bilo šta pitamo njega, trebalo da pitamo Agenciju da li je na toj adresi prijavio stan ili ne.

„Ali pošto Vas istina ne zanima, nego manipulacija, Vi to naravno niste uradili. A ja sa medijima poput Vas razgovaram samo u prisustvu drugih medija, da imam dokaz da ono što vi spakujete kao konačan proizvod, ne odgovara istini, već je posledica političke agende koju imate i čiste manipulacije“, naveo je Šapić.

Pitali smo Agenciju da li jeste ili nije prijavio u međuvremenu, budući da je poslednja promena u njegovom imovinskom stanju objavljena 19. jula prošle godine, a u tom izveštaju nema informacija o vili. Agencija za sprečavanje korupcije nam nije odgovorila, ali jeste objavila saopštenje na svom sajtu.

„Gospodin Aleksandar Šapić je u Izveštaju o imovini i prihodima koji je podneo Agenciji 22.01.2019. godine, prijavio da je tokom 2018. godine kupio stan u Trstu na adresi Strada Nuova Per Opicina. Javno dostupne podatke iz navedenog Izveštaja Agencija je objavila na svojoj zvaničnoj internet prezentaciji. Kako je Aleksandar Šapić Agenciji dostavio saglasnost za objavljivanje podataka o predmetnoj nepokretnosti koji nisu javno dostupni, ovim putem preciziramo podatke iz Izveštaja Aleksandra Šapića iz 2019. godine“, navode iz Agencije.

Ovo što sada navodi Agencija unosi dodatnu zabunu. Upućuje na to da je Šapić 2018. godine kupio stan u Trstu. Promena se zaista vidu u odnosu na prethodni izveštaj iz 2017. ali je reč o stanu od 150 kvadrata. Kupoprodajni ugovor i podaci iz italijanskog katastra pokazuju da je reč o objektu od 399 kvadrata. Jedino što se podudara iz saopštenja Agencije i italijanskih dokumenata jeste adresa nekretnine.

Novinar BIRN-a Aleksandar Đorđević kaže: „Glavno pitanje je zašto Šapić to nije uradio, na koje bi najpre tužilaštvo srpsko moglo da da odgovor – zašto nije prijavio imovinu kao što je u obavezi zakonskoj da uradi, i da utvrdi poreklo novca, 800.000 evra, za koje je on kupio tu vilu.“

A osim vile prema podacima iz italijanskog katastra Šapić u Trstu poseduje još tri nepokretnosti – pomoćnu prostoriju, deo prilaznog puta vili i manju površinu šume koja okružuje kompleks kuća u komšiluku. Ništa od ovoga ne nalazi se u javnim izveštajima Agencije za sprečavanje korupcije. U ugovoru piše i da je Šapić u trenutku kupovine vile – dakle, dok je živeo u Beogradu i obavljao funkciju predsednika opštine Novi Beograd – imao prebivalište na jednoj drugoj adresi u Trstu, na osnovu čega bi Šapić imao zakonsku mogućnost poreskih olakšica u Italiji. Da li je to iskoristio nije poznato.

Komentari

Vaš komentar