Agencija za borbu protiv korupcije traži „trojanca“ u svojim redovima, o kadrovskim promenama ni reč

Vesti 04. dec 202320:19 10 komentara

Trenutno u Agenciji za sprečavanje korupcije traje potraga za "trojancem" koji je u javnost pustio informaciju da su novom sistematizacijom stručni kadrovi u toj instituciji zamenjeni nekompetentnim i podobnim ljudima, kaže za N1 potpredsednica stranke Srbija centar Tijana Perić Diligenski. Agencija, na ove optužbe, za sada, ne odgovara.

Grupa stručnjaka sklonjena je sa svojih pozicija u Agenciji za sprečavanje korupcije, tvrde u stranci Srbija centar i još tvrde da je te smene i dovođenje novih ljudi, nedavno postavljeni direktor sproveo po nalogu.

„U sektor za kontrolu imovine i prihoda postavljen je čovek koji je vrlo blizak bezbednosnim strukturama. Tu je napravljena najveća čistka, jer su sklonjeni svi kadrovi koji imaju decenijsko iskustvo u otkrivanju finansijskih malverzacija, detektovanju pranja novca i prikrivanju imovine javnih funkcionera. Dovedeni su nestručni, vrlo nekompetentni ljudi“, kaže za N1 Tijana Perić Diligenski.

Tako će se finansijskom forenzikom ubuduće baviti i profesorka španskog jezika, a Perić Diligenski objašnjava da je novu sistematizaciju odobrio skupštinski Odbor za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu, koji vodi Vladimir Đukanović iz SNS-a.

Za te promene saznala je, kako kaže, iznutra.

„Ja imam informacije da je trenutno u Agenciji vanredno stanje, da se otkriva ko je ‚trojanac‘, ko je mangup, odnosno ko su mangupi iz njihovih redova koji su digli glas protiv fenomena koji se trenutno odigrava u Agenciji“, dodaje Perić Diligenski.

Prema nekim procenama u Agenciji za sprečavanje korupcije trenutno je oko 10.000 neobrađenih prijava, a ako neka i dobije epilog, uglavnom se odnosi na sitne lokalne funkcionere.

Novi kadrovi trebalo bi da još više banalizuju rad te institucije.

„Ako su ovi navodi tačni to je svakako zabrinjavajuće. A ono po čemu mi možemo da sudimo jeste to kako se postupa po našim prijavama. Nismo zadovoljni. Smatramo da se više energije ulaže da se osmisli obrazloženje zašto treba odbaciti prijava, nego da se zaista istražuje“, kaže Zlatko Minić, istraživač Transparentnosti Srbija.

N1 je još pre nedelju dana zatražila od Agencije da odgovori na sve navode u vezi sa kadrovskim promenama – posebno da li je neko dobio otkaz ili je prebačen na neko drugo mesto i koji su razlozi za to? Još čekamo odgovore.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare