Agencija za sprečavanje korupcije vanredno proverava izveštaje o imovini Šapića

Vesti 30. jan 202315:5440 komentara
šapić vila trst
N1/Google Earth

Nakon više dopisa televizije N1 Agenciji za sprečavanje korupcije i zahteva da pojasni zašto u izveštaju Agencije stoji da je aktuelni gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić vlasnik nekretnine od 150 metara kvadratnih u Trstu, kada u italijanskom katastru piše da je reč o imovini od 399 metara kvadratnih, Agencija je dostavila odgovor koji prenosimo u celosti.

Pročitajte još:

„Javni funkcioneri, između ostalih zakonom određenih podataka, dužni su da Agenciji prijave nepokretnosti u zemlji i inostranstvu na kojima oni, njihovi supružnici ili vanbračni partneri kao i maloletna deca (pod uslovom da žive u istom porodičnom domaćinstvu sa javnim funkcionerom), ostvaruju pravo svojine ili pravo zakupa. Podaci iz izveštaja koji se tiču prava svojine ili zakupa na nepokretnosti imaju karakter javnih podataka, izuzev podataka o adresi na kojoj se nepokretnost nalazi.

Agencija ove podatke – podatke o vrsti, strukturi i površini nepokretnosti kao i vlasničkom udelu i osnovu sticanja, objavljuje na način na koji ih je javni funkcioner uneo u izveštaj o imovini i prihodima, prilikom njegovog podnošenja.

Kako se dokumentacija o osnovu sticanja prava na prijavljenim nekretninama ne dostavlja Agenciji prilikom podnošenja izveštaja, uvid u ovu dokumentaciju Agencija stiče tek kada pokrene postupak provere izveštaja određenog javnog funkcionera. U postupku provere koja može biti redovna (određena Godišnjim planom provere – takođe javno dostupnim dokumentom na internet prezentaciji Agencije) ili vanredna (inicirana navodima iz medija ili sumnjom Agencije da u Izveštaju nisu prijavljeni tačni i potpuni podaci), od javnog funkcionera, ali i drugih organa javne vlasti, se može zahtevati dodatna dokumentacija.

Agencija je u petak, 27. januara 2023. godine, nakon medijskih navoda o imovini javnog funkcionera Aleksandra Šapića pokrenula postupak vanredne provere podnetih izveštaja o imovini i prihodima. Nakon sprovedenih svih radnji i analiza, koje ovaj postupak podrazumeva, uz angažovanje i drugih organa javne vlasti i pravnih lica, Agencija će obavestiti javnost o ishodu ove vanredne provere“.

Televizija N1 pitala je Agenciju za borbu protiv korupcije između ostalog i da li je javni funkcioner Aleksandar Šapić, nakon izveštaja koji je objavljen na sajtu Agencije za sprečavanje korupcije 19. jula 2022. godine, podneo još neki izveštaj o promeni svoje imovine i ukoliko jeste, kada i za šta konkretno? Preciznije, da li je Šapić Agenciji prijavio nepokretnosti ukupne površine od skoro 400 kvadrata u Trstu, u Italiji u ulici Strada Nuova per Opicina, čiji je vlasnik od 2018. godine?

Komentari

Vaš komentar