Ćorović: Vukli nas, a nisu rekli da su policajci, ovo je lice Vučićevog režima

Vesti 09. nov 202120:03 > 20:50 41 komentara

Aktivistkinja Aida Ćorović koja je ranije danas privedena jer je jajima gađala mural Ratku Mladiću, puštena je nešto pre 19 sati, a za N1 je rekla: "Ova bruka večeras je lice režima Aleksandra Vučića i greh na njegovu dušu. Mogao je da se vidi strah tih policajca, mi smo taoci jednog nenormalnog bolesnog režima". Ćorovićeva je navela da joj se policajci uopšte nisu predstavili, već su samo počeli da je vuku i da je mislila da se radi o navijačima koji će je odvući negde i pretući. Ispred Doma sindikata aktivisti, građani, predstavnici NVO, ali i opozicionih političkih stranaka okupili su se u znak podrške njoj i umetnici Jeleni Jaćimović, koja je takođe sa Ćorovićevom privedena. Kolona se zatim uputila ka muralu Ratka Mladića, ali im je kordon policije onemogućio prilaz.

Jaćimovićeva kaže da je bilo tužno i tragikomično danas i da se pita što ovih ljudi, koji su došli na skup, nije bilo u ovom broju ispred zida. „Nije mi jasno“, kaže.

Povezano:

Ćorovićeva je navela da je današnji dan mnogostruko simboličan i da su otišle ispred murala danas i videle da, da osim novinara i policije, „nije bilo nikoga od kolega“. „I naša reakcija je bila potpuno spontana, nismo mnogo razmišljale, bilo mi je žao da budemo tu i da mediji odu… Danas je važan dan i nosi mnogo simbolike i tu smo priliku propustili. To je bio simbolički čin, znamo da mural neće biti oštećen (jajima)“, navela je za Dnevnik N1.

Ono što je usledilo, kaže, bilo je šokantno za nju. „Osetila sam nečije ruke i čula sam – „pustite ženu“, glas (aktiviste i književnika) Vlade Arsenijevića. Niko nije rekao – mi smo policija. Pokušavala sam da se držim za neku banderu, čula sam Vladin glas, bilo je jedno magnovenje par trenutaka… Pomislila sam da su navijači, da će me odvesti u neku od onih uličica, da će me uvući u neki ulaz i prebiće me“, priča Ćorovićeva.

Kaže da nijednog trenutka policajci nisu rekli ko su i gde će da ih vode. „Niko se nije predstavio, tražili su nam lične karte, policijski kombi je došao, stavili su nas kao dve izgrednice i odveli u PU Vračar“, kaže Ćorovićeva navodeći da su tamo s njima ljubazno postupali. Čak je jedan mladić (policajac) koji me je vukao rekao – pa nije trebalo da se branite, eto ja se sada nalazim na slikama u svim medijima, prenosi.

Ona navodi da ima dobro iskustvo sa policijom, podseća da je bila sam dve i po godine štićeno lice. „I sada, mi remetimo javni mir zato smo gađale mural osuđenog zlatnog zločinca, bićemo kažnjene simbolično, a mural se štiti“, kaže ona.

Navodi da je u čitavoj situaciji imala u glavi i mlade u Novom Pazaru i nenormalna navijanja kad dođu timovi iz Novog Pazara – tu spiralu mržnje i nacionalizma. „Sve vreme imam osećaj da sam se vratila u 1990. i 1991. Da li je moguće da ovo društvo, posle 30 godina, nije iskoračilo nego imamo isti vrednosni sistem. Ja nisam dripac, nisam baraba, ja sam bila poslanica, mi smo dve pristojne građanke koje vuku po ulici a zaštićićemo mural“, navodi Ćorovićeva.

Jaćimovićeva dodaje – a nećemo zaštiti građanke ili novinarku listu Danas Snežanu Čongradin koja dobija pretnje.

Nemanja Jovanović/Nova.rs
Nemanja Jovanović/Nova.rs
Nemanja Jovanović/Nova.rs
Nemanja Jovanović/Nova.rs
Nemanja Jovanović/Nova.rs
Nemanja Jovanović/Nova.rs
Nemanja Jovanović/Nova.rs

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare