Akademik Tamaš: Putin gospodari odlukama vlasti u Srbiji

Vesti 28. mar 202208:39 22 komentara
Sergei ILNITSKY / POOL / AFP

Član Nacionalne akademije nauka i umetnosti Ukrajine i penzionisani profesor novosadskog Filozofskog fakulteta Julijan Tamaš rekao je da Rusija odavno gospodari odlukama aktuelne vlasti Srbije, a da negovanje imidža Vladimira Putina u Srbiji traje od dolaska Aleksandra Vučića na vlast.

Pročitajte još:

Akademik Tamaš, koji je i dobitnik Povelje 55 osnivača nezavisne Ukrajine, u intervju za portal Al Džazire rekao je da vezivanje Srbije za Rusiju i Kinu nije samo posledica emocija.

„I u Rusiji, i u Kini, vladajuće strukture su u okruženju veoma korumpiranih tajkuna, a to pogoduje našoj aktualnoj vlasti da se ispod žita basnoslovno bogati“, rekao je Tamaš.

On je rekao da se može povući paralela između Hitlerovog napada na Poljsku i aktuelne ruske agresije na Ukrajinu.

„Hitler je prevario ugovorne obaveze sa Staljinom, a sada je Putin prevario Zapad i napao svoju slovensku braću, bez obzira na to što je Rusija, zajedno sa Zapadom, garantovala mir Ukrajini ukoliko preda atomsko oružje“, rekao je Tamaš.

On je dodao da je Putinov cilj jednostavan – da nema Ukrajine kao države, niti Ukrajinaca kao nacije sa svojim jezikom i kulturom.

„Hitler je mrzeo Jevreje i Slovene, a Putin zverski uništava slovensku braću. I pritom očekuje da žrtve prihvate da budu Rusi. Sasvim suludo“, smatra Tamaš.

Tamaš je podsetio da Ukrajinci od početka 18. veka vode borbu za svoj jezički i nacionalni identitet i da su kroz vekove bili izloženi „carskoj, Staljinovoj i sada Putinovoj represiji“.

Po njemu, Zapad je ostavio ukrajinski narod „na cedilu“ i da ima utisak da je postojao neki „preliminarni dogovor Putina i Zapada o podeli Ukrajine“.

„Na jednoj strani: vojna premoć i ljudožderstvo Rusije; na drugoj strani: hleb, nafta i gas za kvalitetniji život građana Zapada. Ako je to tako, onda je to bedno na obe strane“, rekao je Tamaš.

Sve najvažnije informacije pratite u našem  BLOGU UŽIVO i na stranici  RAT U UKRAJINI.