AKB: Dopisom o Tomanoviću tužilac vrši pritisak na nezavisnost advokature

Vesti 26. jul 202210:1314 komentara
ZDENKO TOMANOVIC
Tanjug/Sava Radovanović

Advokatska komora Beograda (AKB) je u odgovoru na dopis višeg javnog tužioca Nenada Stefanovića u kom se navodi da advokat inspektora Slobodana Milenkovića, Zdenko Tomanović, svojim izjavama za medije krši Kodeks profesionalne etike advokata, navela da se takvim selektivnim postupanjem u odnosu na konkretnog advokata vrši pritisak na samostalnost i nezavisnost advokature u obavljanju ove delatnosti.

Iz AKB-a su poručili da su iznenađeni sadržinom dopisa koji su primili 21. jula, jer se, kako navode, iz njegove sadržine nameće pitanje zašto je Stefanović, kao predstavnik institucije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, reagovao baš sada i samo u odnosu na ovaj konkretan slučaj, s obzirom da je njegova reakcija u potpunosti izostala u svim dosadašnjim sličnim slučajevima.

POVEZANE VESTI:

Iz AKB-a su Stefanoviću poručuli da se, ukoliko smatra da neko od advokata postupa suprotno Kodeksu profesinalne etike advokata ili krši zakon na bilo koji način, obrati nadležnim institucijama.

„Povodom vašeg dopisa, Upravni odbor AKB je zauzeo stav da se ovakvim selektivnim postupanjem u odnosu na konkretnog advokata vrši pritisak na samostanlost i nezavisnost advokature u obavljanju ove delatnosti“, navodi se u odgovoru AKB-a na dopis tužioca.

Poseća se i da predsednik i Upravni odbor AKB nisu nadležni da razmatraju da li se u konketnom slučaju radi o postupanju koje je u potpunoj suprotnosti sa kodeksom profesionalne etike advokata.

„UO AKB još jednom apeluje na sve državne organe da se uzdrže od istupa u javnosti koji se mogu tumačiti kao pritisak na rad advokatzure kao samostalne i nezavisne profesije“, poručuju iz AKB-a.

Komentari

Vaš komentar