Nakon suzavca, šok bombi, sukobljavanja, u sredu uveče mirno u Mitrovici

U akciji kosovske policije u severnom delu Kosovske Mitrovice, u sredu ujutro, teško je ranjena jedna osoba. Incidenata je bilo i u Zvečanu i u Kosovskoj Mitrovici gde je policija, kako je sapšteno, "sprovodila akciju protiv krijumčarenja robe". U severnom delu Kosovske Mitrovice ujutro su se čule sirene za opasnost, a građani su zatim izašli na ulice. Sve je počelo kad je inspekcija sa policijom pokušala da uđe u jednu od apoteka, u sklopu akcije protiv šverca i tada je došlo do sukoba demonstranata i policajaca, javlja reporter N1. Bačeni su suzavac i šok bombe. Vlasnik apoteke i većina uhapšenih u akciji su Albanci, rekao je kosovski ministar policije u sredu uveče. Situacija je uveče bila mirna, ali su barikade postavljene na dva mesta - u Bošnjačkoj mahali i na magistralnom putu Leposavić - Priština. Direktor KBC Kosovska Mitrovica Zlatan Elek je ranije u toku dana izjavio za N1 da je povređeno 10 osoba, a da je jedan muškarac teško ranjen. Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel pozvao je na hitno smirivanje situacije na severu i poručio da su neprihvatljive jednostrane i nekoordinisane akcije koje ugrožavaju stabilnost. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, na sastanku sa predstavnicima Srba u Raški, da će Beograd pokušati da sačuva mir, poručujući im da zaštite svoj narod. On je dodao da će Srbija biti uz njih ako krene nasilje.

Situacija mirna, dve barikade

22.10 – Situacija u Kosovskoj Mitrovici večeras je mirna. Kako javlja reporter N1, barikade (kamionima i automobilima) su postavljene na dva mesta – u Bošnjačkoj mahali i na magistralnom putu Leposavić – Priština. Jedan broj ljudi dežura na tim barikadama.

Blokada u Zvečanu, gde se ranije danas dogodio incident u kom je jedan meštanin ranjen, za sada je sklonjena i put je prohodan. Prohodni su i prelazi Jarinje i Brnjak.

KFOR danas nije bio u Kosovskoj Mitrovici, a oglasili su se i rekli da prema Rezoluciji 1244 oni nemaju ta ovlašćenja.

Nekoliko desetina građana, uglavnom desničara, okupilo se u sredu uveče ispred Skupštine Srbije u Beogradu, zbog današnjih dešavanja na Kosovu, preneo je portal Nova.rs.

Naxi kamere

Nemački ambasador: Nedopustivo porediti „Kristalnu noć“ i akciju na Kosovu

Ambasador Nemačke na Kosovu Jern Rode osudio je u sredu poređenje akcije Policije Kosova sa „Kristalnom noći“, kada su nacisti 1938. godine ubili najmanje 91 osobu, spalili na stotine sinagoga i jevrejskih kuća, uništili 7.500 jevrejskih radnji i uhapsili skoro 30.000 Jevreja.

Čelnici Srpske liste nisu bili s narodom tokom incidenta

19.58 – Urednica KoSSev-a Tatjana Lazarević kaže za N1 da je Goran Rakić iz Srpske liste današnje događaje u Kosovskoj Mitrovici opisao kao „Kristalnu noć“, a da čelnika te liste, tokom incidenata, nije bilo, osim jednog odbornika koji sticajem okolnosti živi u tom delu.

Kosovski ministar: Operacija protiv švercera, većina uhapšenih Albanci

18.36 – Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja rekao je da je današnji slučaj akcije na Severu Mitrovice protiv šverca robe pokrenula jedna saveznička služba, da je vlasnik apoteke Albanac i da su većinom uhapšeni Albanci.

„Ova operacija nije usmerena protiv bilo koje nacionalnosti, ovo je usmereno protiv kriminalaca koji su švercovali ilegalnu robu na teritoriji Kosova. Tužilac u ovom predmetu je Srbin, sudija za prethodni postupak je Srbin, članovi policije za brzo reagovanje u Severnoj Mitrovici su uglavnom Srbi. Većina uhapšenih su Albanci, većina traženih su Albanci. Ne radi se ni o kakvoj akciji državne represije protiv bilo koga. Svi ovi dokazi koje ste videli su dovoljni dokazi da su ove radnje više nego potrebne i mi ćemo nastaviti sa takvim radnjama. To je saveznička služba koja je pokrenula ovaj slučaj i sarađivali smo sa međunarodnim predstavnicima. Ovo nije aktivnost koja je upućena ka srpskoj zajednici na Kosovu. Vlasnik apoteke u kojoj se dešavao šverc na visokom nivou i gde su napadnuti istražitelji je Albanac za kojim se traga. Ni Vučić ni bilo ko drugi ne može da zaštiti Besima Zećirija od zakona Republike Kosovo. To da li je apoteka 20 stopa sa ove, ili one strane, nije bitno“, rekao je.

On je odbacio navode visokog predstavnika EU Žozepa Borela da je akcija kosovske policije na severu bila jednostrana i nekoordinisana, uz napomenu da je pogrešno koordinirati akcije sa Beogradom, koji štiti one koje koji se bave kriminalom.

„Skoro svakodnevno imamo takve akcije protiv šverca i utaje poreza. Kosovska policija je juče imala izuzetno uspešnu akciju, u kojoj je uhapšen falsifikator različitih računa sa 18 različitih lažnih pečata. Po nacionalnosti je Turčin. Da li smo morali juče da obavestimo nekoga ili da sa nekim koordiniramo našu akciju“, upitao je Svećlja, prenosi RTK.

Današnja akcija je bila usmerena protiv šverca cigareta, problem koji svakodnevno utiče na finansije države i siromašne građane Kosova, rekao je on.

„Ako neko misli da bi takve akcije trebalo da koordiniramo sa Beogradom, da udarimo na one koje Beograd štiti u kriminalu, onda mislim da je to pogrešan pristup“, poručio je Svećlja.

Ambasada SAD u Prištini: Neprihvatljiva je bilo kakva vrsta nasilja

Kosovo, Mitrovica, akcija kosovske policije, apoteke, švercovanje, sirene, suzavac
N1

18.32 – Iz ambasade SAD u Prištini je saopšteno da je Vašington zabrinut zbog načina na koji je danas na severu Kosova došlo do suprotstavljanja pokušaju kosovskih institucija da uspostave red i zakon, te pozvao na smirivanje situacije, preneo je portal gazetaexpress.com

U odgovoru za taj portal, neimenovani portparol ambasade je naveo da su „SAD zabrinute zbog odgovora koji su danas dati na akcije za sprovođenje kosovskog zakona na teritoriji Kosova“.

„Svako nasilje, bilo usmereno protiv vlasti, medija ili građana, neprihvatljivo je i treba ga istražiti i procesuirati do potpune primene zakona. Pozivamo na smirenje“, rekao je portparol.

Posle Raške, Vučić sa Žandarmerijom

18.28 – Posle današnje posete Raški i razgovora sa Srbima sa severa Kosova, predsednik Aleksandar Vučić otišao je u Kraljevo, gde je obišao jedinicu Žandarmerije u tom gradu. Tamo je poručio da je prioritet države da čuva mir i stabilnost „po svaku cenu“, ali da će država morati da zaštiti narod ako bude pokušaja napada.

Borko Stefanović: Srpska lista da napusti Vladu Kosova

18.07 – Zamenik predsednika Stranke slobode i pravde Borko Stefanović pozvao je, kako je rekao, članove „Vučićeve Srpske liste“ da napuste Vladu Kosova.

Obraćajući se građanima u Staroj Pazovi, Stefanović je pozvao i međunarodnu zajednicu i KFOR da zaštite Srbe na Kosovu od nasilja i represije koju je danas sprovela Kurtijeva vlast.

„S obzirom da u Kurtijevoj Vladi sede i predstavnici Srpske liste, najmanje što mogu da učine nakon današnjeg napada na Srbe, jeste da tu Vladu momentalno napuste i tim činom pokažu da ne pristaju da sede u vlasti koja puca bojevim mecima u leđa na sopstveni narod“, rekao je Stefanović, prenela je SSP.

Stefanović je naglasio da „Aleksandar Vučić dobro zna da se ova situacija ne rešava njegovim konferencijama za medije u Raški, već direktnim postupanjem prema Vladi Kosova, u kojoj i dalje sede njegovi predstavnici Srpske liste, kao i prema međunarodnoj zajednici“.

„Današnjim divljačkim napadom na Srbe na Kosovu, Aljbin Kurti je otvoreno pokazao koliko je Kosovo daleko od vladavine prava i zaštite Srba“, naglasio je Stefanović.

Osmani: Kriminal ne priznaje etničku pripadnost

17:43 – Predsednica Kosova Vjosa Osmani rekla je da se jutrošnja akcija kosovske policije protiv krijumčarenja ne može nazvati „akcijom na severu“, jer se prema njenim rečima odvijala u različitim delovima Kosova i da kriminal i kriminalne grupe ne priznaju etničku pripadnost.

„Borba protiv organizovanog kriminala je beskompromisna i o njoj se ne može pregovarati. Pregovarati i praviti kompromis sa kriminalom znači postati njegov deo. Stoga se današnja akcija kosovske policije i carine, ovlašćenih od strane pravosudnih institucija, ne može nazvati ‘akcijom na severu’, jer je to bila akcija u različitim delovima Kosova, protiv osoba različite etničke pripadnosti, sa zajedničkim imeniteljem borba protiv šverca i organizovanog kriminala“, napisala je Osmani na Fejsbuku.

Rekla je da je u prošlosti organizovani kriminal bio multietnički, da je imao političku podršku ali, kako je navela, „ti dani su prošli“.

Osmani je poručila Evropskoj uniji da „sada kada je borba protiv kriminala stvarna, beskompromisna i o kojoj se ne može pregovarati, očekujemo da će EU ostati verna vrednostima vladavine prava koje predstavlja“.

Vučić kosovskim Srbima: Ako krene nasilje, zaštitite narod

17:13 – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Raški da će Beograd pokušati da sačuva mir, poručujući Srbima sa Kosova da zaštite svoj narod i da će Srbija biti uz njih ako krene nasilje.

„Samo imajte u vidu kolika je cena koju ćemo svi mi morati da platimo, i zašto je moja molba da to pokušamo da izbegnemo“, rekao je Vučić nakon sastanka sa predstavnicima Srpske liste i građanima sa severa Kosova.

“Ako nam ne daju da živimo, mi moramo da branimo život mi moramo da branimo budućnost“, kaže potpredsednik Srpske liste Igor Simić.

Kandidat Srpske liste za gradonačelnika Zvečana je poručio da postoje dve mogućnosti. Prva je borba demokratskim sretstvima u institucijama Kosova.

„Ili druga je situacija ovo što ste vi predložili a to je građanska neposlušnost i izlazak svih naših predstavnika iz tih institucija“, kaže Dragiša Milović, kandidat Srpske liste za gradonačelnika Zvečana.

Prvi put se javno obratio i potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić.

„Gospodine predsedniče čuli ste sve ove hrabre momke šta su rekli, ja ću samo reći jednu stvar, u ime svih njih, da ćemo se mi sledeći put braniti do kraja, do smrti…“, rekao je Radoičić.

„Predsedniče od vas danas, od vas ministri, od vas generale, od vas direktore očekujemo konkretan odgovor da li možete ili ne možete da nam pomognete da li hoćete ili nećete da nam pomognete. To nas interesuje“, pitao je predsednik Srpske liste Goran Rakić.

Pogledajte prilog Sanje Sovrlić:

https://best-vod.umn.cdn.united.cloud/stream?asset=bgkosovopkgsos220211013185516855-n1info-rs-worldwide&stream=hp3500&t=0&player=m3u8v&sp=n1info&u=n1info&p=n1Sh4redSecre7iNf0

Kosovska policija: Povređeno šest policajaca, uhapšeno osam demonstranata

16.44 – Kosovska policija je saopštila da je šest njenih pripadnika povređeno u današnjim sukobima sa Srbima na severu Kosova i da je osam demonstranata uhapšeno.

„Kriminalne grupe su se organizovano okupile da bi vozilima blokirale puteve i koristile su šok bombe i pucale na carinike i policajce na dužnosti, navela je policija“.

Tvrdi se da su zapaljeni policijski automobil i još dva vozila, javlja AP.

NATO: Operacija sprovođenja zakona širom Kosova

„Kosovska policija sprovodi operaciju sprovođenja zakona širom Kosova. Misija KFOR-a koju vodi NATO u stalnoj je komunikaciji sa svim relevantnim institucijama na Kosovu i sa predstavnicima međunarodne zajednice, i ostaje potpuno usredsređena na svakodnevnu primenu svog mandata UN – prema Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija iz 1999. godine – da nastavi da obezbeđuje bezbedno i zaštićeno okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice koje žive na Kosovu“, rekao je neimenovani zvaničnik NATO.

Kako se dalje navodi, KFOR takođe nastavlja da podržava primenu nedavnog aranžmana o deeskalaciji i put napred na severu Kosova koji je postignut između Beograda i Prištine, pod pokroviteljstvom dijaloga Beograda i Prištine uz EU.

UNS: Omogućiti nesmetan rad novinarima na severu Kosova

16.28 – Udruženje novinara Srbije protestovalo je zbog pokušaja oduzimanja opreme i ometanja rada novinara koji su jutros izveštavali sa protesta u Severnoj Mitrovici i Zvečanu zbog akcije policije iz Prištine i pozvalo je građane i policiju da omoguće novinarima nesmetano obavljanje posla.

Urednica portala KoSSev Tatjana Lazarević izjavila je za UNS da su novinari tog portala imali vidljiva obeležja, a jedan od njih i prsluk na kome je pisalo pres.

„Jedan od demonstranata je novinaru i uredniku Ivanu Mitiću hteo da uzme telefon kojim je snimao događaj, ali nije uspeo. Nešto kasnije, dok je snimao gašenje zapaljenog automobila, grupa od desetak demonstranata je krenula ka njemu i pokušala da ga otera. Iz grupe je čuo: ‘To je onaj što stalno snima uživo’. Po njegovom svedočenju, tada ga je prijateljski raspoložen demonstrant zagrlio i izveo iz mase“, rekla je Lazarević.

UNS-u su se javili i novinari drugih redakcija koji su rekli da ih je policija ometala dok su izveštavali sa protesta.

Udruženje je pozvalo građane da ne ometaju novinare u radu, da vode računa o njihovoj bezbednosti, posebno imajući u vidu činjenicu da pravovremeno informisanje o dogadjajima od interesa za javnost značajno doprinosi sprečavanju širenju panike i dezinformacija.

Dveri: Zahtevati sednicu Saveta bezbednosti zbog Kosova, uključiti i Rusiju

16.15 – Pokret Dveri predložio je Vladi Srbije da zahteva hitnu sednicu Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija zbog sukoba specijalne kosovske policije sa lokalnim stanovništvom u srpskim sredinama na Kosovu i da u to uključi i Rusiju.

„Ako aktuelna vlast nije sposobna da zaštiti Srbe na Kosovu i Metohiji treba da podnese ostavku i skloni se“, navodi se u saopštenju Dveri.

Vučić u Raški na sastanku sa Srbima sa severa Kosova

16.02 – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je po dolasku u Rašku, a pre sastanka sa predstavnicima Srba na severu Kosova, da je povodom današnjih dešavanja kontaktirao specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka.

„Kontaktirao sam Miroslava Lajčaka, rekao sam mu šta mislim i završio razgovor. Mislim da su Srbi bili najuznemireniji“, kazao je Vučić.

Haradinaj ocenio da je akcija policije možda u funkciji izbora

15.47 – Predsednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj izrazio je sumnju da je akcija Policije Kosova protiv šverca možda bila akcija Vlade Kosova u okviru kampanje za lokalne izbore.

On je na Facebooku zatražio pojašnjenja koja bi dokazala da je akcija organizovana u potrazi za kriminalnom.

„Niko nema pravo da digne ruku na kosovsku policiju. Huligani i banditi moraju biti zatvoreni i država mora biti beskompromisna prema njima. Svako ko napadne kosovsku policiju i naruši javni red mora dobiti kaznu koju zaslužuje. Želim verovati da su današnje akcije bile deo redovnog operativnog plana policije u potrazi za kriminalom“, napisao je Haradinaj na fejsbuku.

Prema njegovim rečima, vlada je dužna da razjasni i za javno mnjenje i za sebe izbor vremenskog momenta za izvođenje ovih operacija.

„Ako je moguće, bilo kakvu dilemu treba ukloniti, jer su te radnje možda sprovedene u izborne svrhe“, napisao je on.

Eparhija: Snage kosovske policije da se hitno povuku

15.31 – Eparhija raško-prizrenska saopštila je „povodom jutrošnje akcije Кosovske policije na severu Кosova i Metohije, pri čemu je upotrebljeno nasilje protiv srpskih građana, da izražava najveću zabrinutost i poziva na smirivanje situacije“.

„Upotreba sile od strane albanske kosovske policije, posebno vatrenog oružja, predstavlja otvoreni akt agresije protiv građana na etničkoj osnovi i preti da izazove ogromnu bezbednosnu nestabilnost“, upozorila je eparhija, objavljeno je na njenoj internet stranici, prenelo je radio arhiepiskopije beogradsko-karlovačke „Slovo ljubve“.

Eparhija raško-prizrenska „najoštrije apeluje da se policijske snage hitno povuku jer situacija može dodatno da eskalira“.

„Takođe, eparhija apeluje na međunarodne snage Кfora i Euleksa da hitno uspostave mir i red i zaštite građane od nasilnog ponašanja policije. Sve građane pozivamo da pokažu maksimalnu uzdržanost“, saopštila je eparhija raško-prizrenska.

PSG: Zaustaviti dalju eskalaciju nasilja

15.26Pokret slobodnih građana (PSG) pozvao je međunarodnu zajednicu, a pre svega Kfor i NATO, da odlučnim potezima zaustave dalju eskalaciju nasilja nad Srbima na Kosovu i Metohiji.

„Kampanja povodom lokalnih izbora na Kosovu nikako ne sme predstavljati opravdanje za nasilje nad građanima Severne Mitrovice i apelujemo na sve odgovorne strane da učine sve što je potrebno kako bi sačuvali mir“, naveo je PSG u saopštenju.

Taj pokret je dodao da od predstavnika vlasti Srbije i njihovih medija traži da ne doprinose podizanju tenzija davanjem zapaljivih izjava „iz kabineta u Beogradu ili Raškoj“.

1 od 5 miliona: Međunarodna zajednica da obuzda kosovsku vladu

15.02 – Pokret „1 od 5 miliona“ osuđuje upad specijalne jedinice kosovske policije i upotrebu sile nad srpskim stanovništvom na severu Kosova i Metohije i zahteva od međunarodne zajednice da hitno reaguje i obuzda kosovsku vladu kako ne bi došlo do eskalacije nasilja.

Takođe se od predstavnika vlasti u Srbiji zahteva da prestanu da iz beogradskih fotelja daju ratnohuškačke izjave.

DJB traži jedinstvenu strategiju u odbrani Kosova

14.48 – Pokret Dosta je bilo pozvao je predsednike Srpske napredne stranke i Socijalističke partije Srbije da hitno zakažu sastanak vlasti i opozicije kako bi utvrdili jedinstvenu strategiju zemlje u odbrani Kosova, jer je to je vrhovni državni i nacionalni interes „i oko toga ne bi smelo biti razlika“.

„Nepromišljene, na brzinu sklepane akcije Prištine koje ničemu ne služe osim da podignu tenzije i demonstriraju silu su znak slabosti. Srbija bi morala da iskoristi ovu slabost i da ne podvija rep. Svaka greška Prištine se mora iskoristiti“, upozorio je DJB.

Direktor KBC Kosovska Mitrovica: Povređeno 10 osoba

13.52 – Direktor Kliničko bolničkog centra Kosovska Mitrovica Zlatan Elek je izjavio za N1 da je povređeno 10 osoba.

„Osam njih je povređeno šok bombama, gumenim mecima i suzavcem. Oni nisu zadržani na lečenju u KBC. Najteže je povređen naš sugrađanin iz Zvečana koji je maltene upucan s leđa. Ima povredu desne lopatice, prelom desne lopatice, prelom drugog desnog rebra i metak mu je gotovo izašao na prednju stranu vrata. Urađena je hitna hirurška intervencija, zaustavljeno krvarenje. On se trenutno nalazi u jedinici intenzivne nege i za sada je stabilnog zdravstvenog stanja“, rekao je Elek.

Dodao je da je još jedan pacijent dobio udarac u predelu grudnog koša – on je u fazi dijagnostikovanja i nalazi se na hirurškom odeljenju KBC Kosovska Mitrovica.

Borel: Jednostrane akcije neprihvatljive

13.36 – Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel pozvao je na hitno smirivanje situacije na severu Kosova i poručio da su neprihvatljive jednostrane i nekoordinisane akcije koje ugrožavaju stabilnost.

„Nasilni incidenti na severu Kosova moraju odmah da prestanu. Jednostrane i nekoordinisane akcije koje ugrožavaju stabilnost nisu prihvaltljive“, naveo je Borel na Tviteru.

SPS: Oružani atak

13.25 – Socijalistička partija Srbije (SPS) najoštrije je osudila nasilni oružani upad specijalne jedinice kosovske policije ROSU u severnu Kosovsku Mitrovicu i Zvečan, tokom koga je blokiran i put prema Rudaru, odnosno centralnoj Srbiji.

Zvaničnik SPS Đorđe Milićević ocenio je u saopštenju za javnost da je to „oružani atak na severni deo Kosova i Metohije većinski naseljen srpskim narodom i otvoreni udar na teritorijalni integritet Republike Srbije“ i da je ta upotreba sile od strane ROSU nedopustiva i ničim neizazvana.

„Pozivamo međunarodnu zajednicu, pre svega Evropsku uniju kao posrednika u dijalogu Beograda i Prištine, ali i NATO i Kfor da odmah i neodložno reaguju na upotrebu sile od strane Prištine. Nedopustivi su dvojaki aršini i ćutanje na sve ratnohuškačke poteze Prištine koja ne pokazuje ni minimum interesovanja za nastavak dijaloga“, istakao je Milićević.

DS osudio nasilje

13.05 – Potpredsednica Demokratske stranke Tatjana Manojlović najoštrije je osudila „najnoviji talas nasilja na području Kosovske Mitrovice i Zvečana, upotrebu sile, zaplašivanje i disciplinovanje Srba na ovom području“.

„Nesumnjivo je i ovaj put reč o predizbornom marketingu privremenih institucija u Prištini, od kojeg će koristi imati i propagandna mašinerija u Beogradu, a štetu će, kao i mnogo puta do sada, osetiti samo Srbi na Kosovu i Metohiji, koji i tako žive u ekstremno teškim uslovima“, smatra potpredsednica demokrata.

Milica Andrić Rakić: Deo predizborne kampanje

12.56Milica Andrić Rakić iz Nove društvene inicijative izjavila je za N1 da je prema nezvaničnim podacima lokalnih medija u Kosovskoj Mitrovici primljeno šest osoba sa različitim vidovima povreda nakon sukoba sa kosovskom policijom, a da su građani srpske nacionalnosti nakon početka akcije bili uvereni da je ona izvedena sa ciljem zaplene lekova iz apoteka.

„Moje mišljenje je da je ovo deo predizborne kampanje, i kako se čini, za Kurtija je sever Kosova glavni poligon za vođenje kampanje“, istakla je ona.

https://best-vod.umn.cdn.united.cloud/stream?asset=bgmitrovicalklsos20211013144314777-n1info-rs-worldwide&stream=hp3500&t=0&player=m3u8v&sp=n1info&u=n1info&p=n1Sh4redSecre7iNf0

Petković: Napad na goloruki narod

12.51 – Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković je rekao da su Kosovska Mitrovica i Zvečan zasuti rafalima i da se pripadnici specijalnih jedinica kosovske policije „sukobljavaju sa golorukim narodom“.

„Albanska policija iz južnog dela, zajedno sa pripadnicima specijalnih jedinica do zuba naoružanih, operemljenih bojevom municjom, šok bombama, upali su na sever Kosova, u Kosovsku Mitrovicu i Zvečan“, rekao je između ostalog Petković.

Petković je rekao da se predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio u Rašku, gde će imati sastanak sa Srbima sa Kosova.

N1

Napadi na novinare portala KoSSev

12.47 – Novinari KoSSev portala koji su ovog jutra izveštavali sa terena u severnom delu Kosovske Mitrovice, suočili su se sa pritiskom demonstranata usled čega nisu bili u mogućnosti da isprate sva dešavanja sa terena.

U više navrata im je rečeno da prestanu da snimaju, dok je nešto posle devet časova jedan od demonstranata pokušao da uzme telefon novinaru i uredniku portala Ivanu Mitiću i rekao mu da prestane da snima.

Ubrzo zatim približilo mu se više drugih demonstranata. Upitan je „zašto snima“, rečeno mu je da to ne čini, dok mu je više njih reklo da im da telefon ili pobriše sav video i foto materijal jutrošnjih dešavanja i da napusti lice mesta.

Tokom negodovanja demonstranata Mitić, koji često izveštava sa terena, čuo je rečenicu „to je ovaj što ide stalno lajv“, a veći incident je izbegnut kada je jedan od sugrađana zaštitio novinara.

Ivan Mitić je imao jasne oznake da je novinar – prsluk sa krupnim slovima „PRESS“ i novinarsku legitimaciju vidljivo istaknutu, navodi KoSSev.

Slične neprijatnosti na terenu doživeo je i novinar pripravnik portala KoSSev. Navodi se da je i od drugih novinara zatraženo da ne snimaju. Nakon najnovijeg pritiska na novinare KoSSeva, urednica portala povukla je novinare sa lica mesta.

Kurti: Borba protiv šverca

12.26 – Premijer Kosova Aljbin Kurti je objavio na Fejsbuku da su policijskoj akciji prethodile intenzivne istrage i da su naređene u koordinaciji sa nadležnim tužilaštvima i sudovima, kao i da je tom prilikom zaplenjena roba.

„Zločin i kriminalne grupe neće biti tolerisani i protiv njih će se voditi borba. Borićemo se protiv šverca koji ćemo sprečiti. Današnja policijska akcija je završena. Pozivam građane u severnoj opštini Mitrovica da ne nasedaju na neke medije u Srbiji koji štite kriminal, korupciju i šverc i žele da iste politizuju“, poručio je Kurti.

Jedna osoba teško ranjena

12.12 – Jedna muška osoba teško je ranjena na severu Kosova, životno je ugrožena i u toku je operacija u bolnici u Kosovskoj Mitrovici, potvrdio je za N1 dr Zlatan Elek, direktor Kliničko-bolničkog centra u Kosovskoj Mitrovici.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je da je ranjena osoba 36-godišnji Srećko Sofronijević, kao i da je tokom prepodneva na severu Kosova povređeno više desetina Srba.

„Ja sam se pred ulazak doktora u hiruršku salu, čuo sa direktorom bolnice koji mi je rekao da je ranjen u predelu grudnog koša i da prvo što će sada pokušati da urade, jeste da mu izvade metak koji je zaglavljen u plućnom krilu“, naveo je Petković.

Brnabić: Zauzdajte Kurtija

12.05 – Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić je pozvala međunarodnu zajednicu, NATO i KFOR da hitno reaguju i zauzdaju premijera Kosova Aljbina Kurtija.

„Situacija je više nego dramatična i ovo je poslednji trenutak u kojem je neophodna jasna reakcija kako bi se zaustavila ludačka politika koju sprovodi Priština. Ovakvo ponašanje je prevršilo svaku meru i dovodi nas na ivicu haosa“, poručila je Brnabić u saopštenju.

SSP osudio akciju policije

12.01 – Zamenik predsednika Stranke slobode i pravde (SSP) Borko Stefanović osudio je akciju specijalne kosovske policije i ocenio da su te aktivnosti Vlade Kosova u funkciji rejtinga pred nastupajuće lokalne izbore.

Hitno povlačenje ROSU sa Kosova je zatražila i koalicija NADA okupljena oko Demokratske stranke Srbije i Pokreta za obnovu Kraljevine Srbije.

Napeto i u Zvečanu

11.29 – Napeto je na mostu preko Ibra u opštini Zvečan, gde kosovska policija pokušava da prođe prema centru grada, a građani pokušavaju da ih spreče.

Kosovska policija: Borba protiv krijumčarenja robe

11.02 – Kosovska policija u međuvremenu je saopštila da je u ranim jutarnjim časovima započela policijsku operaciju „u cilju realizacije strateških ciljeva na sprečavanju krivičnih dela, posebno u borbi protiv krijumčarenja robe“.

U saopštenju se navodi da se akcija sprovodi u regionu Prištine, Peći, Južne Mitrovice i Severne Mitrovice.

„Sve policijske radnje sprovode se u koordinaciji sa nadležnim tužilaštvima i sudovima, a odnose se na provere i pretrese na različitim lokacijama kao što su kuće, stambeni, poslovni prostor, skladišta robe… Kao rezultat intenzivnih akcija i profesionalnih radnji kosovske policije i carine, do sada je zaplenjena raznovrsna roba koja služi kao materijalni dokaz“, piše u saopštenju.

Suzavac i šok bombe

10.21 – U jednom trenutku policija je upotrebila suzavac da rastera okupljene. Kako piše KoSSev, čule su se i šok bombe.

Zapaljeno je najmanje jedno službeno vozilo sa RKS tablicama dok je na više civilnih vozila pričinjena materijalna šteta, prenosi KoSSev.

Građani koji su se zatekli na licu mesta prenose da je reč o specijalnim jedinicima policije i da se mogu videti uglavnom ispred apoteka.

RTS javlja da su pripadnici kosovske policije za ekonomski kriminal zatvorili više prodavnica u severnom delu Kosovske Mitrovice i okolnim mestima.

„Upadaju u magacine, prodavnice, apoteke ne rade, izvode akciju na svoju ruku i bez konsultacija i pripreme sa policijom u severnom delu Mitrovice“, navodi RTS pozivajući se na svedočenja i tvrdnje očevidaca.

Na ulicama su vozila Hitne pomoći i vatrogasci, a u centru grada su se okupili građani.

Blokirana je raskrsnica koja se nalazi u blizini Tehničke škole.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare