Akcija progresivne Vojvodine imaće posmatrače na terenu na izborima u Novom Sadu

Vesti 27. maj 202410:36 2 komentara
APV

U nedelju, 2. juna, Akcija progresivne Vojvodine imaće posmatrače na terenu koji će tokom izbornog dana pratiti rad biračkih odbora za sprovođenje izbora za odbornike Skupštine Grada Novog Sada, saopšteno je iz APV.

„Što se Akcije tiče, mogu reći da smo u ovom trenutku zadovoljni, iako ne izlazimo na izbore iz razloga koje smo u nekoliko navrata predočili tokom ovog meseca, zaključno s prošlonedeljnom konferencijom za medije, kad smo priložili dokaze da je manipulacija biračkim spiskom izvedena u organizaciji MUP-a i nadležnog Ministarstva za državnu upravu. Nemojmo zaboraviti da za 12 odsto ukupnog biračkog tela u ovom gradu pripadajuća taksa za promenu prebivališta koju je svako obavezan da plati na šalteru MUP-a ili na drugi način, prema podacima Trezora NBS-a, nije plaćena“, navodi se u saopštenju.

Iz Akcije smatraju da je time fundamentalno narušen izborni proces u Novom Sadu i pravo da svoje predstavnike biraju oni koji u njemu žive, „tako da ovo zapravo nisu izbori“.

„Akreditovali smo dovoljan broj posmatrača da ispratimo izlaznost na reprezentativnom broju biračkih mesta. Očekujte da se tokom izbornog dana oglašavamo na društvenim mrežama, a imamo plan da, s obzirom na broj članova Akcije progresivne Vojvodine akreditovan za izbore u nedelju, budemo prvi koji će objaviti rezultate izlaznosti i izbora spram reprezentativnog uzorka“, kaže Aleksandar Jovanović, predsedavajući Predsedništva Akcije progresivne Vojvodine.

Pored APV-a, rad biračkih odbora na izborni dan u Novom Sadu pratiće i strani posmatrači Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), koji su pored toga akreditovani da prate i rad Gradske izborne komisije Grada Novog Sada.

Lokalni izbori održavaju se u junu u onim opštinama u kojima nisu održani zajedno s parlamentarnim u decembru 2023. godine. Prethodni lokalni izbori u većini mesta održani su 2020, u uslovima pandemije koronavirusa, zajedno s parlamentarnim i pokrajinskim.

Aktivnosti Akcije možete pratiti na:

APV Fejsbuk https://www.facebook.com/akcijaprogresivnevojvodine

APV Tviter (X) https://x.com/APVojvodine

APV Instagram https://www.instagram.com/akcija_progresivne_vojvodine/

APV Tiktok https://www.tiktok.com/@apvojvodine

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare