Akcija u Štrpcu – špijunaža ili pritisak, „dijalog“ se preselio na mreže

Vesti 07. jul 202219:10 > 19:197 komentara

Nova akcija kosovskih specijalaca u opštini Štrpce... Ovog puta, kako navode kosovske vlasti, sumnja se na špijunažu. Srpski zvaničnici kažu da je reč o pritisku na Srbe sa Kosova. Za to vreme, neizvesno je da li će doći do sastanka Vučić - Kurti, pa se "dijalog" preselio u medije i na društvene mreže.

Nekoliko desetina kosovskih specijalaca, racija na više lokacija u opštini Štrpce, uklanjanje sigurnosnih kamera i zaplena fajlova uglavnom iz srpskih institucija koje Priština naziva „paralelnim“. Tužilaštvo iz Uroševca navodi da ima elementata krivičnog dela koje se povezuje sa špijunažom.

„Ova akcija nije direktno vezana za bespravnu gradnju u Brezovici, ali se odnosi na neke od uhapšenih u Brezovici, pošto je jedan od njih, odnosno bivši gradonačelnik Bratislav Nikolić, ujedno i koordinator nelegalnih struktura. Ove strukture upravljale su sigurnosnim kamerama koje su pratile kretanje građana i javnih institucija Republike Kosovo, a te su informacije prosleđivane bezbednosnim strukturama u Srbiji“, navedeno je iz tužilaštva.

POVEZANE VESTI

Srpski zvaničnici akciju smatraju novim pritiskom na Srbe koji na Kosovu žive.

„Ono što je više nego jasno jeste da je ovo još jedan vid pritiska na građane opštine Štrpce, na sve meštane. Jasna je poruka da je život, opstanak, samih Srba u opštini Štrpce i te kako težak“, kazao je Dalibor Jevtić, gradonačelnik opštine Štrpce.

Za to vreme, na ulicama Kosovske Mitrovice grafiti – „nema predaje“.

I ovoga puta u javnom prostoru nije izostalo pogrešno imenovanje kosovskih specijalaca. Iako jedinica kosovske policije pod nazivom ROSU ne postoji više od 10 godina, ovaj termin je u srpskom javnom prostoru neprekidno u upotrebi.

Umesto za pregovaračkim stolom, srpski i kosovski zvaničnici razgovore vode uglavnom putem medija i društvenih mreža.

Baš u danima kada je predstavnik Evropske unije za dijalog imao sastanke sa glavnim pregovaračima, usledila je odluka Prištine o preregistraciji vozila – koja podrazumeva da srpske tablice gradova na Kosovu treba preregistrovati u RKS.

Nakon toga se umesto dvojice sagovornika za konferencijskim stolom našao samo jedan.

„Da dopustimo nove Oluje, novi Bljesak…taj film nećete gledati“, kazao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Samo nekoliko dana nakon toga, pokret Samoopredeljenje Aljbina Kurtija objavio je spot u kojem se o severu Kosova govori negativno, vezujući ovaj kraj za kriminal uz navode kako je Kurti „integrisao“ sever Kosova posle 20 godina.

A zatim je usledilo Kurtijevo obraćanje na srpskom o preregistraciji vozila.

„Na ovaj način garantujemo prevlast zakona nad politikom i interesima pojedinaca, što je u interesu svakog građanina naše zajedničke države“, kaže Aljbin Kurti.

Iako se u spotu Samoopredeljenja sever Kosova predstavlja kao leglo kriminala, ove četiri opštine obiluju prirodnim lepotama.

Na atraktivnoj lokaciji – vrhu Kamilja u Leposaviću, nastala je video poruka. Čoveka koji je otvarao šampanjac sa Srpskom listom i kada nije bio deo nje, obraćao se predsedniku na sastanku u Raški prošle godine, a ove čak sedeo tik do njega u Palati Srbija.

„Pravi teror nad našim srpskim narodom tek počinje… Tu sam, vratio sam se a vi znate šta to znači“, izjavio je Radoičić u videu.

Šta to znači, još uvek nismo uspeli da saznamo.

„To morate da pitate Milana Radoičića, zašto, on zna zašto. Nisam ja snimila taj video. A da li je i šta je sabotaža za Prištinu, pa znate kako za Prištinu je sabotaža i kad kupujete plazma keks“, navodi Ana Brnabić, predsednica Vlade Srbije.

Da poziciju Srba na Kosovu neretko otežavaju Priština, Beograd, ali i međunarodna zajednica, smatra urednica portala KoSSev.

Ona tvrdi da stanovništvo oseća da je „Priština duboko ušla u teritoriju severa Kosova“.

„Sve ono što radi, formalno saopštava da je to deo zakona, utvrđivanja zakona i zakonskih mera, a sa druge strane, Beograd šalje veoma zapaljive izjave a malo toga se na terenu dešava osim pretnji ratom, pogromom, olujom, isturanju onih ljudi koji u najmanju ruku imaju kontraverzan imidž“, rekla je Tatjana Lazarević.

Pojavljivanje Radoičića u snimku nastalom na severu Kosova vidi kao mali deo kompikovanog mozaika u životu Srba poslednjih dvadeset godina.

Komentari

Vaš komentar