„Ako ovu barikadu dignemo – mi smo mrtvi“: Meštani Krivelja tri nedelje blokiraju put kamionima rudnika

Vesti 20. feb 202421:02 18 komentara

Pune tri nedelje stanovnici borskog Krivelja blokiraju put kamionima rudnika. Traže da vide i potpišu plan kolektivnog preseljenja, dok iz Ziđina, posle današnjeg sastanka saopštavaju da put blokira mali broj meštana i da su - protiv njih - zaposleni pokrenuli peticiju. Upozoravaju da će, zbog ugroženosti proizvodnje u rudniku Novo Cerovo, možda morati i da otpuštaju. Sa blokade poručuju: Ne pokušavajte da nas posvađate.

Danonoćno, u išekivanju, da im se ponude – ne više obećanja i „međurešenja“ – već, konkretno, plan o trajnom preseljenju sela Krivelj na drugu lokaciju.

„Uslov je da se potpišu programske osnove, da uđemo u normalne pregovore“, kaže Ana Petrucić iz Krivelja.

„Od ovoga ne odustajemo, nemamo više gde, ako ovu barikadu dignemo – mi smo mrtvi“, kaže Savo Bufanović iz Krivelja.

Zato što je rudnik već stigao do centra sela. Uništena su brojna domaćinstva, zemljište je zatrovano.

„Sada, sa ovim otrovima – arsenom… Pa gde ćete gori otrov od toga“, ističe Jasmina Radivojević iz Krivelja.

Okidač za blokadu koja važi za mašine i vozila rudnika, bio je početak radova na izmeštanju Kriveljske reke, odnosno, podizanju njenog nivoa za nekoliko metara kako bi vodu usmerili u tunel do rudnika.

Pročitajte još

„Za to nemaju potrebne dozvole“, tvrdi Radivojević.

A da nisu blokirali te radove, strahuju da bi im sa prvim padavinama selo bilo potopljeno. I to ne običnom kišnicom, jer se ovde vode slivaju i sa jalovišta.

„Gradonačelnik je rekao da pokažemo prstom gde hoćemo da se preselimo, mi smo rekli Trujkanov potok. Od tada su prošle tri godine – ništa od toga se nije maklo. Samo nas ‘mandaju’ i lažu nas. Kažu – razgovori, razgovori, pa mi pet godina samo razgovaramo“, navodi Kriveljanin Rade Mladenesković.

Zato su zaćutali. Proglasili celodnevnu blokadu za vozila rudnika.

Paze. Paze ko ovde želi da prođe, paze i alternativne putne pravce kojima je kompanija pokušala da preveze opasan teret. Nisu im dozvolili.

„Deca uče u školi, oni miniraju. Nekada se znalo kada se minira, sada rade kad oni to hoće. I u deset uveče“, kaže Kriveljanka Debica Kostadinović.

Umesto da preseli čitavo naselje, Ziđin najugroženijima, godinama pojedinačno nudi novac. Takvo „ubijanje sela i žitelja“ natenane je i jeftinije, a očigledno i dozvoljeno iz Vlade Srbije koja na to, kažu, ćuti.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare