AKS kaže da su protesti borba za vlast, Kokanović – komora izdala advokaturu

Vesti 10. jun 202113:18 > 14:22 4 komentara
Advokati protest, protest advokata, advokat, Protest advokata zbog izmena Zakona o parničnom postupku
N1

Upravni odbor Advokatske komore Srbije saopštio je danas da je njenim potpisivanjem sporazuma s Ministarstva pravde 4. juna "otklonjen razlog za organizovanje protesta i obesmišljen zahtev za povlačenje Nacrta zakona o izmenama i dopunama Zakona o parničnom postupku". Sa druge strane, advokat Čedomir Kokanović izjavio je da će protest advokata biti održan 11. juna, kako je ranije i najavljeno.

Povezane vesti:

Sporazumom je konstantovano da nacrt tog zakona neće ići u proceduru, već će biti formirana nova radna grupa za pripremu tog dokumenta, u kojoj će advokatura imati 50 odsto članova, kažu u AKS.

„Time je potvrdjeno da izmene i dopune Zakona neće biti donete bez konsensuza sa advokaturom o svim ključnim pitanjima“, navodi se u saopštenju.

Advokati su u više gradova Srbije organizovali proteste protiv Nacrta zakona o parničnom postupku, a najavljena su i nova takva okupljanja.

Upravni odbor Advokatske komore Srbije istakao je da organizovanje daljih protesta protiv spornog nacrta tog zakona „nema više nikakve veze sa samim tekstom nacrta i borbom za prava građana“.

Kako se navodi, to je izraz „borbe za vlast u komorskim organima“, što je ocenjeno kao neodgovorno i ciljano da se advokaturi suzi polje delovanja, da se ona ukloni iz pregovaračkog procesa i uvede u obustavu rada.

Advokatska komora Srbije u saopštenju podvlači da ne osporava pravo na javno okupljanje i izražavanje mišljenja, ali ukazuje da stavovi i zahtevi neformalnih organizatora protesta nisu stavovi Komore.

Međutim, advokat Kokanović, koji je član odbora za organizovanje protesta „Ni korak nazad“, rekao je agenciji Beta da AKS ne organizuje protest, pa samim tim i ne može da ga otkazuje.

„Ovakvim saopštenjem upravni odbor AKS samo doliva ulje na vatru protesta i učvršćuje nas u našim zahtevima da Ministarstvo pravde kompletno povuče sporni zakon. Predsednik AKS je smenjen i advokati Srbije ga ne priznaju za predsednika. Na njegova postupanja gledamo kao na izdaju interesa advokature“, rekao je Kokanović agenciji Beta.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare