Aktivista: Dok je Vučić držao govor, ispred prozora mi je leteo policijski dron

Vesti 19. mar 202217:44 > 18:46 61 komentara

Tokom obraćanja predsednika Aleksandra Vučića na železničkoj stanici u Novom Sadu, ispred prozora stana aktiviste Omladinske studentske akcije (OSA) Brajana Brkovića pojavio se policijski dron.

Na snimku, koji je napravio Brković, se vidi da je dron leteo na otprilike dva metra od prozora njegove dnevne sobe u zgradi u blizini železničke stanice, sve vreme dok je trajalo Vučićevo obraćanje.

Brković kaže da je od jutros ispred ulaza njegove zgrade patroliralo sedam neuniformisanih muškaraca sa kačketima, a da mu je petak na ulici prišao predstavnik MUP, sa zahtevom da aktivisti OSE ne prave incidente na otvaranju železničke stanice, jer će se to „vrlo loše završiti po njih“.

Dodaje da su od njega tražili da se snimi sa predstavnikom BIA i da obeća da ništa neće uraditi, što je on odbio.

Podsećamo, nedavno je sednica Komisije za planove GUP Novog Sada o urbanističkom planu prekinuta, pošto su aktivisti Omladinske studentske akcije razvili transparent „GUP je glup“ i upotrebili pirotehnička sredstva.

Dan nakon toga, privedeni su Brajan Brković, Srđan Đurić i Mladen Cvijetić, aktivisti OSE.

Ekološki front: Redovna procedura ili paranoja vlasti?

Ekološki front Novi Sad je saopštio da „dok je Soko sa zakašnjenjem stizao u Novi Sad, neka druga ptica obletala je i nadgledala prozore aktiviste OSA Brajana Brkovića“.

„Redovna procedura, paranoja vlasti, legalna, legitimna ili komična slika antiutopije koju živimo? Ovo još nismo doživeli i videli, a ispratili smo mnoge režime. Brajan je prvo dobio upozorenje, pa neuniformisane čuvare pred ulazom zgrade, a u trenucima govora predsednika i dron pred prozor. Da li činjenica da on živi u blizini Železničke stanice vlast tera na strah od terorističkog napada? Da li će sutra osvanuti naslov u prorežimskim medijima da je aktivista preko noći postao snajperista? Ne razumemo se u smaknuća, niti terorizam, ali zdrav razum nam govori da svako ko je bilo šta hteo da uradi mogao je to i sa bilo koje obližnje zgrade. Po toj logici, ovo su slabe mere bezbednosti, za razliku od jakih mera represije. Pretpostavljamo da gost Orban ne zna ništa o lokalnom kontekstu, a i da zna, sigurni smo da bi ovakve mere podržao. Znaju li partneri iz Kine? A što da ne pomisle da će neko od lokalnih aktivista-kamikaza da im se raznese na planiranom mostu, za koji su upravo potpisali ugovor vredan kao svi mostovi koje Novi Sad ima. Nekoliko puta, mi aktivisti i aktivistkinje, javno smo naglašavali da se ne bojimo. Svesni smo da je današnji dron pred prozorom Brajana sutra već u našim dnevnim sobama. I ne samo našim. Novosađani, opozicijo, glasači, botovi, građani… Da li želite da živite u ovakvoj zemlji? Koliko dronova je dovoljno za sve nas?“, saopštili su iz Ekološkog fronta NS.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare