Aktivisti i pravnici o sledećem, najvažnijem koraku u borbi protiv Rio Tinta

Vesti 17. dec 202119:12 > 19:3414 komentara

Organizacije “Zaštitimo Jadar i Rađevinu” i “Кoalicija za održivo rudarstvo u Srbiji” zahtevaju od Vlade Srbije da povuče Uredbu kojom se utvrđuje Prostorni plan za projekat Jadar. U prevodu - da povuče dokument koji otvara vrata rudniku litijuma u Gornjim Nedeljicama. Nije to jedini potez koji bi sada trebalo povući u borbi protiv kompanije Rio Tinto, kažu aktivisti i pravnici, ali je najvažniji.

Dan nakon što su se izborili Lozničani da iz Prostornog plana grada izbace projekat za rudnik litijuma, aktivisti i pravnici, predlažu sledeći, veliki, korak. I to jednoglasno:

Povezane vesti

„Uredba Vlade Srbije kojom se utvrđuje Prostorni plan za područje posebne namene“, kaže Dušan Filipović, advokat Koalicije organizacija protiv korupcije u zaštiti životne sredine.

„Koji je Vlada republike Srbije usvojila ilegalno“, navodi Marija Alimpić, iz organizacije Zaštitimo Jadar i Rađevinu.

„Da bi se to uradilo Vlada to može da uradi vrlo elegantno“, kaže Sreten Đorđević, pravnik iz Valjeva.

Kao što je neke druge uredbe u jednom danu donosila, a kroz samo tri dana ih povlačila.

„To bi bilo dovoljno i da se Služba za katastar nepokretnosti tim povodom oglasi i da ono zemljište koje je iz poljoprivrednog pretvoreno upravo na osnovu te Uredbe u građevinsko zemljište ponovo vrati u poljoprivredno“, naglasio je Filipović.

„Takođe smo tražili da se iz Prostornog plana Srbije izbriše projekat Jadar kao i svi drugi planirani projekti vezano za litijum. Dakle, da se zabrani trajno eksploatacija i istraživanje litijuma bilo gde na teritoriji Republike Srbije“, dodaje Marija Alimpić.

Povlačenje Vladine Uredbe usvojene u martu prošle godine je ključno, jer svaki korak koji kompanija Rio Sava u Srbiji preduzima, ima temelje u tom dokumentu. Pritom ilegalnom, ocenjuju aktivisti.

„Jer je on usvojen bez prethodno overenih rudnih rezervi i urađenih studija opravdanosti i izvodljivosti, što je zakonski osnov za usvajanje takve vrste dokumenta. I zato je ilegalan dokument na osnovu koga rade“, kaže Alimpić.

Borci protiv rudnika misle da bi bilo važno i ovo:

„Da se rasformira Radna grupa za realizaciju projekta Jadar“, istakao je Sreten Đorđević, pravnik iz Valjeva.

Ali i da se promeni Zakon o rudarstvu.

„Koji potpuno neselektivno omogućava status korisnika eksproprijacije rudarskim kompanijama bez obzira na to da li one deluju u javnom interesu“, dodaje Đorđević..

To znači da mogu da dobiju njive za rudnik i to po hitnom postupku. I kada interes nije javni. Uzimanje njiva za rudnike, mostove, puteve omogućava i nedavno povučena verzija Zakona o pomenutoj eksproprijaciji. Povlačenje je značajno dostignuće, misli Đorđević. Međutim:

„I postojeći Zakon ne utiče negativno na aktivnosti kao što je kompanija Rio Tinto“, dodaje Đorđević.

Zbog svega toga, podvlači Đorđević, krovni dokument – Uredba Vlade o prostornom planu za Jadar mora biti povučena. Tražili su građani pre godinu dana i od Ustavnog suda da se njome bavi i kaže da li je pisana u skladu sa Ustavom ili ne. Odluku još čekaju.

Komentari

Vaš komentar