Održan protest na Šodrošu, došlo do koškanja s policijom, privedene tri osobe

Vesti 19. okt 202216:17 > 18:3030 komentara

Na Šodrošu je održan još jedan protest građana koji se protive izgradnji mosta u produžetku Bulevara Evrope u Novom Sadu. Na protestu se okupilo nekoliko stotina aktivista i građana, a bilo je i nekoliko desetina pripadnika policije i žandarmerije, sa opremom za razbijanje demonstracija, sa šlemovima i štitovima. Nešto oko 17 sati došlo je do malog koškanja, kada su aktivisti uspeli da se probiju kroz kordon i sruše deo ograde gradilišta. Bačeno je i nekoliko dimnih bombi. Kako je javio naš reporter, nezvanično, privedene su tri osobe.

Policajci su, prenosi naš reporter, na početku protesta sišli sa proplanka niže ka šumi i kampu, a više od 200 aktivista i građana došlo je da podrži proteste protiv izgradnje tog mosta.

POVEZANE VESTI

U jednom trenutku došlo je do koškanja sa pripadnicima žandarmerije. Deo građana i aktivista uspeo je da probije policijski kordon i sruši deo ograde.

Nekoliko aktivista podiglo je zastavu ispred pripadnika Žandarmerije i rekli im da se „stide izdajice doma svog“. Pokušali su okolnim putem da prođu do ograde, ali na tom mestu nisu uspeli da probiju kordon. Prošli su sa druge strane i uspeli da sruše jedan deo ograde, iza koje se nalazila policija.

Pred kraj protesta, kako su nam rekli aktivisti, u brodogradilište su ušle i četiri vozila marice.

Protest je završen nešto posle 18 sati, kada su aktivisti i građani održali performans pored table sa podacima o objektu, na kojoj se navodi da je u pitanju izgradnja privremenih saobraćajnica sa privremenim mostovima za potrebe građenja mosta preko reke Dunav u okviru projekta obilaznice preko Novog Sada.

Aktivisti su zelenom farbom obojili tablu, a zatim su počeli da skidaju sloj po sloj na toj tabli. Ispostavilo se da je ona koriščena više puta. Naime, kako je javio reporter N1, ispod ovog trenutnog projekta, postavljen je bio jedan „beogradski“, video se deo reke Save na njemu, a onda su aktivisti skinuli i taj sloj papira, ispod kojeg je stajao projekat za brzu prugu Beograd-Budimpešta.

Nakon performansa, ispisali su na tabli „Svi za Šodroš, svi za Novi Sad“, i pozvali građane da se pridruže još jednom protestu koji će biti održan u subotu.

Okupljenima se na početku protesta obratio aktivista Brajan Brković koji je rekao da su građani juče mogli da svedoče policijskoj brutalnosti po naredbi Miloša Vučevića koji je „stao na stranu krupnog kapitala i bezakonja o protiv svojih građana.

„Policiji nije problem da prelazi preko mladih i starih, samo zato što joj komanda to nalaže. Ne treba nam takva policija, već ona koja brani narod“, rekao je Brković.

„Nismo ništa uradili mimo zakona a policija nas je tukla“, poručio je još Brković i dodao da su kada su ih izveli pred prekršajni sud nadležni na snimcima mogli da vide ljude sa podignutim rukama.

Brajan Brković pozvao je okupljene da krenu za njim, od mesta gde je postavljena građevinska tabla do Šordoš Survivor kampa.

Okupljeni na protestu uzvikivali su „Ne damo Šodroš“ i „Čija šuma – naša šuma“.

Inače, posle jučerašnjeg hapšenja aktivista na Šodrošu i protesta protiv izgradnje mosta u produžetku Bulevara Evrope, danas je na toj lokaciji postavljena tabla sa podacima o objektu na kojoj se navodi da je u pitanju izgradnja privremenih saobraćajnica sa privremenim mostovima za potrebe građenja mosta preko reke Dunav u okviru projekta obilaznice preko Novog Sada.

Na tabli su zapisani i brojevi katastarskih parcela, kao i brojevi građevinske dozvole, koju je izdalo Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Finansijer je Vlada Srbije, investitor Koridori Srbije, a izvođač i projektant China road and bridge.

Podsećamo da je ranije istog dana član Gradskog veća Novog Sada zadužen za saobraćaj Aleksandar Kravić izjavio da gradske vlasti imaju potrebne dozvole za početak pripremnih radova za gradilište budućeg četvrtog mosta preko Dunava u tom gradu i dodao da nisu tačne izjave ekoloških i opozicionih aktivista da takve dozvole ne postoje.

Potom je i preduzeće „Koridori Srbije“ saopštilo da postoje sve neophodne dozvole za početak radova na izgradnji mosta na obilaznici oko Novog Sada, čemu se protive ekološki aktivisti i građani.

U jučerašnjim neredima desetoro ekoloških i stranačkih aktivista je privedeno i protiv njih je podneto ukupno 11 prekršajnih prijava za remećenje javnog reda i mira, kao i dve krivične, zbog navodnog napada na službeno lice u vršenju dužnosti.

Radnici CRBC-a postavljali su građevinsku ogradu, a obezbeđivala ih je interventna jedinica policije, koja je potiskivala nekoliko desetina građana koji su bili napravili „živi zid“ kako bi pokušali da spreče postavljanje ograde.

Pogledajte uključenje u emisiji Dan uživo:

Komentari

Vaš komentar