Aktivisti Nišu donirali fontanu od 300 dinara koja, za razliku od gradske, radi

Vesti 11. okt 202214:12 6 komentara

U znak protesta što nova fontana na centralnom niškom trgu nije popravljena više meseci, nekoliko građanskih aktivista iz Niša i umetnik i karikaturista Slavoljub Vlajković danas su na trgu organizovali performans i "svečano" otvorili fontanu od stiropora sa gumenim patkicama.

Građanski aktivista Srđan Nonić podsetio je da su izgradnja fontane, rekonstrukcija trga i mosta iz budžeta grada plaćeni 500 miliona dinara, a fontana je radila svega nekoliko meseci. On je takođe podsetio da su radovi na trgu trajali više od tri godine i da su krenuli u vreme prethodnog gradonačelnika Niša Darka Bulatovića, a nastavljeni u mandatu Dragane Sotirovski.

„Mi danas želimo da poklonimo gradu nešto lepo i nešto što radi, da bi građani mogli da uživaju ovde i da se okrepe“, rekao je Nonić.

Prema njegovim rečima, uprkos tome što su radovi na trgu trajali „abnormalno dugo“, fontana ne radi, kocke kojim je trg popločan vire, a između njih je nikla trava.

„Grad Niš je postao jedna avganistanska kasaba. Ovo je nastavak nemara institucija koji traje duže od jedne decenije“, istakao je Nonić.

Kako je naglasio, nadzor nad rekonstrukcijom trga i izgradnjom fontane uradila je „Direkcija za razgradnju grada“ zajedno sa Zavodom za favelizam.

Umetnik Slavoljub Blagojević je rekao da je fontana koju je on napravio bolja od gradske jer radi i uz to je pokretna.

„Nazvao sam je ‘Radiša’ jer radi, a koštala je svega 300 dinara, za razliku od ove gradske koja ne radi, a koštala je milione nas poreske obveznike na teritoriji Niša“, izjavio je Blagojević.

On je najavio da će napraviti fontane širom grada i jednu zimsku, sa toplom vodom koju će Niš dobiti iz Niške Banje zahvaljujući gradonačelnici. Blagojević je tokom ekoloških protesta u Nišu napravio džinovski „ekološki sendvič“, aludirajući na sendviče koje dobijaju pristalice Srpske napredne stranke kada odlaze na mitinge.

Na dan inaguaracije predsednika Srbije Aleksandra Vučića, 31. maja ove godine, organizovao je satiričnu inauguraciju na platou kod Kazandžijskog sokačeta.

Fontana na Trgu kralja Milana prestala je da radi nakon izložbe oldtajmera krajem maja. Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski je za kvar okrivila organizatore te manifestacije, ali je kazala da je tome kumovalo i loše održavanje.

Krajem avgusta Sotirovski je rekla da će fontana proraditi čim budu stigle nove mlaznice.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare