Aktivisti: Odbranili smo Revu, sada treba utvrditi krivičnu odgovornost

Vesti 03. jun 202113:11 > 15:32

Akcijom za odbranu bare Reva, u okolini Beograda, postignuta je "građanska pobeda", ali je nephodno utvrditi odgovornost za uništavanje životne sredine tako što se od nje pravila deponija, poručili su aktivisti nekoliko nevladinih organizacija (NVO) koje su učestvovale u blokadi kamiona, koji su istovarivali šut u to područje, ali uz napomenu da se ne zna gde se on sada baca.

Advokat Danijela Nestorović, iz Udruženja građana „Kotež“, je istakla „aspurdnost“ da su građani morali da brane zakon od države koja je zadužena da o njemu brine jer su prepoznali niz „nepoštovanja“ propisa.

Ona je, u zajedničkom obraćanju više NVO, rekla da je podneta krivična prijava protiv generalnog direktora Javnog preduzeća „‘Gradska čistoća’ zbog zagađenja životne sredine i nepreduzimanja mera za njenu zaštitu“, napominjući i da izdata privremena građevinska dozvola nigde nije pominjala deponiju na prostoru bare Reva.

POVEZANE VESTI:

„Potpuno je netačna tvrdnja zamenika gradonačelnika Gorana Vesića da se tu nasumično bacao otpad i pre nego su kamioni počeli da istovaruju građevinski otpad. Naprotiv, vidi se i na slikama da je to bila zelena površina“, istakla je Nestorović.

Prema njenim rečima, podneta je i inicijativa Zavodu za zaštitu prirode Srbije da se područje proglasi zaštićenim staništem brojnih životinjskih i biljnih vrsta, što je potpisalo više desetina organizacija.

„Dvadeset hektara je nepovratno uništeno. Treba razmisliti o tužbu za naknadu štete građanima, a iznos bi se dao u humanitarne svhe“, rekla je Nestovorović.

Ana Džakić iz udruženja građana „Bela čaplja“ je podsetila na hronoligiju događaja, prvo masovnije okupljanja građana i odluku da se bara Reva blokira kada su videli da se kamioni sa otpadom, vraćaju, čim se oni raziđu.

„Kamioni, kojih je bilo u veoma zabrinjavajućem broju, se više ne viđaju, ali naša blokada i dalje tu postoji“, rekla je Džakić.

Aleksandar Jovanović Ćuta iz pokreta „Odbranimo reke Stare planine“ je rekao da bi predstavnici svih ekoloških organizacija trebalo da se okupe isped Gradske skupštine i izglasaju zaštićena područja, napominjući da je po Srbiji puno slučajeva bare Reva.

„Tražim da na sto stave sve ugovore – ko je organizovao kamione da dovoze šut u baru Reva, ko je i koliko plaćao, ko je sve u ovo uključen. Moraju da odgovaraju za zločin prema prirodi“, naglasio je Jovanović.

Komentari

Vaš komentar