Aktivisti pitaju zašto vijetnamski radnici rade bez dozvole, institucije – ćute

Vesti 18. jan 202219:21 7 komentara

Većina vijetnamskih radnika angažovanih na gradilištu Linglonga radi bez radnih dozvola, kažu podaci Nacionalne službe za zapošljavanje. Prvu zvaničnu potvrdu ove informacije dobio je aktivista i istraživač Aleksandar Matković sa Instituta ekonomskih nauka. Iz drugih organizacija koje prate situaciju sa vijetnamskim radnicima - A11 i Astre, poručuju da i dva meseca nakon što su nadležnim institucijama uputili pitanja u vezi sa tim slučajem, institucije - ćute.

Više od dva meseca nakon što je kamera N1 zabeležila kadrove iz baraka u kojima žive vijetnamski radnici iz fabrike Linglong u Zrenjaninu, nacionalna služba za zapošljavanje potvrdila je ono na šta se od početka sumnjalo – većina zelenih šlemova, na gradilištu Linglonga, angažovana je na crno.

Povezane vesti

„Oni su umesto za 750 radnika, izdali dozvole tek za 176 radnika, čak i manje, jer su dve žene bile tu, dakle 174. Vi ne možete da uđete u zemlju i da se zaposlite bez radnih dozvola. Imate D vizu, u redu, dobili su nekakve vize. Inače Džakarta, naša ambasada tamo je bila očigledno zadužena za te vize, da, pitanje je ovde ko je tu upleten, ko od celog državnog vrha, jer vi ne možete da uđete u zemlju i da radite na građevini, zamislite da sam ja pravnik, a da hoću da radim kao hirurg“, kaže Aleksandar Matković iz Instituta ekonomskih nauka.

Ipak, zvanično 404, većinom nekvalifikovanih vijetnamskih radnika, svakoga dana odlazi na gradilište. A sudeći po svim inspekcijama koje su gradilište posetile posle ekipe N1, sve je potpuno legalno.

„Prema inspekciji rada, zaštitniku građana, ministru građevinarstva, sektoru za vanredne situacije, Policijske uprave Zrenjanin, oni imaju sve O.K. papire za 404 radnika, kako su tačno ti papiri u redu“, pita Matković.

To pitanje N1 je uputio svim nabrojanim institucijama. To i mnoga druga pitanja, uputila je i organizacija A11 – pre dva meseca.

„Mi do sada nismo dobili nijednu jedinu zvaničnu informaciju vezano za čitav ovaj slučaj, dakle, osim samih izjava nekoliko ministara i predsednice Vlade, u stvari ništa drugo mi nismo dobili. I ovo je sad u stvari prvi trag do kog je došao Aleksandar Matković vezano za izdavanje radnih dozvola“, kaže Danilo Ćurčić iz A11.

Da radnici rade bez dozvola, promaklo je i svim drugim inspekcijama koje su posetile, rečima resornog ministra, najkontrolisanije gradilište u zemlji.

N1

„Kad se sabere ono što su govorili nadležni ministri u ovom slučaju, ispadne da je najmanje 68 različitih inspekcijskih nadzora vršeno nad kompanijom Linglong. Ja prosto ne mogu da verujem da je 68 inspekcijskih nadzora vršeno, i da niko nije pronašao nijednu povredu bilo kakvog propisa u Republici Srbiji“, navodi Ćurčić.

Propisi se, tvrdi Ćurčić krše i dalje – radnicima su vraćeni pasoši, isplaćene su im zaostale zarade i smeštaj je nešto bolji od onog u kom ih je N1 zatekao u novembru. Ovi ljudi i dalje rade 26 dana u mesecu, onima koji žele da se vrate u Vijetnam kompanija to i dalje brani, a ispred njihovih kapija i dalje su čuvari.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare