Aktivisti protiv rudnika Rio Tinto: „U dolini Jadra je pravi kriminal“

Vesti 04. mar 202114:09 > 16:00 21 komentara
Miroslav Mijatović
N1

Vlada Srbije ima klijentelistički odnos prema kompaniji Rio Tinto, koja želi da otvori rudnik litijuma u dolini reke Jadar, izjavio je za N1 Miroslav Mijatović iz Podrinskog antikorupcijskog tima, koji sa drugim aktivističkim organizacijama traži zabranu otvaranja ovog rudnika.

„Mi smo ubeđeni da, ni kroz studiju izvodljivosti ni kroz procenu uticaja na životnu sredinu, kompanija i naše institucije ne mogu dokazati da je ovaj projekat izvodljiv“, rekao je Mijatović.

Dodaje da je „na terenu, u dolini Jadra pravi kriminal“ i da je u toku „ogromna seča šuma“.

Pročitajte još:

Navodi da kompanija radi na tome da deponiju postavi „tik pored reke Jadar“, a iz papira Rio Tinta može se zaključiti da planiraju da ostave milion i po tona jalovine godišnje.

„Ako imamo informaciju da će životni vek rudnika biti minimalno 60 godina, dolazimo do cifre od 90 miliona tona jalovine koja će biti bukvalno pored same reke i pretiti celoj zapadnoj Srbiji ako dođe do poplava“, rekao je on.

Kompanija Rio Tinto ranije je tvrdila da nema razloga za tu vrstu bojazni.

Aktivisti su danas predali peticiju sa više od 30.000 potpisa protiv otvaranja rudnika premijerki Ani Brnabić i njenom timu.

Mijatović kaže da aktivisti pitaju „zbog čega se ovako značajan projekat odvija tako netransparentno“.

„Bilo bi nam drago ukoliko bude nekih odluka, nama je bitno da se ceo proces vrati u legalne tokove“, kaže.

On navodi da prostorni plan posebne namene, koji je Vlada usvojila uredbom u martu 2020. godine, nije usklađen sa prostornim planom Srbije i Grada Loznice, što je zakonska obaveza.

Aktivisti su, kako kaže, uputili inicijativu i Ustavnom sudu Srbije.

Mijatović tvrdi da kompanija i institucije države imaju netransparentan odnos prema građanima koji pokušavaju da saznaju više o projektu.

„Mi smo izračunali, prema projektovanim cenama litijuma, bora i natrijuma u 2023. da bi za 10 godina eksploatacije kompanija Rio Tinto iznela iz Srbije četiri milijarde evra, a nama bi uslovno ostalo 300 miliona“, rekao je on.

Celo gostovanje pogledajte u okviru emisije N1 Studio Live:

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare