Aktivisti sa Šodroša: Gaze rešenja koja su sami izdali

Vesti 24. mar 202309:57 5 komentara

Pokrajinski sekretarijat za zaštitu prirode i Zavod za zaštitu prirode gaze rešenja koja su sami izdali, tvrde aktivisti koji od jutros pokušavaju da spreče seču drveća na Šodrošu.

Kako su rekli na konferenciji za medije organizovanoj ispred kordona policije, trenutno je dvoje građana u pritvoru zbog sukoba s policijom.

Marija Prijić Sladić iz Pokreta „Bravo“ i jedna od aktivistkinja Šodroš survivor kampa kaže da je ono što se dešava ovih dana „čisto bezakonje“, bez obzira na saopštenje Pokrajinskog sekretarijata za zaštitu životne sredine u kom tvrde da je seča legalna.

POVEZANE VESTI

„Posečeno je drveće sa dupljama za boravak ptica. Mi smo pronašli duplje na velikom broju stabala. Takođe smo uslikali bele topole koje su juče stajale, a danas ih nema… Tvrdimo da je Sekretarijat izmanipulisao javnost, izneo lažne tvrdnje i prekršio zakon. To su ljudi koji donose rešenja za zaštitu prirode i onda šalju egzekutore mimo zakona“, ističe.

Dodaje da se krše zakoni i pravni poredak, te poziva profesionalce i odgovorne ljude da dođu na Šodroš i utvrde šta se dešava.

Aleksandra Derušek Stankić, aktivistkinja koja je jutros privedena, a potom puštena, navodi da su inspektori Sekretarijata poslati da kažu da je sve u skladu sa zakonom.

„Oni su direktno prekršili rešenje koji su sami doneli, prekršili zakon i učestvovali u kriminalu. Ovo je vrzino kolo, mi ih zovemo oni se ne pojavljuju. Napravili su savršeno rešenje koje su sami pogazili. Svi moraju da odgovaraju da bi ova država imala smisla. Prosto moramo da prekinemo začarani krug“, naglašava.

Aktivista Brajan Brković najavljuje da će iz aktivističke borbe krenuti i u pravne postupke i krivične prijave.

„Prošle godine u ovo vreme mogli ste da vidite šumu iza nas, to će uskoro biti gradilište“, naglašava.

Kako navodi, bivši gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević obmanuo je javnost kada je rekao da će biti posečeno 20 stabala, a juče su dobili zvaničnu informaciju da će biti posečeno 140 stabala.

„Ovde se ne brani samo Šodroš, ovde se brani Ustav i pravo Srbije i pravo građana da učestvuju u procesu donošenja odluka“, ističe Brković i dodaje da se ovaj most ne pravi zato što je potreban građanima, već „kako bi nekolicina političara stavila novac u svoj džep“ i „kako bi se izgradio Novi Sad na vodi“.

„Kada se, od početka borbe, GUP-a i svega sakupe prekršajne i krivične prijave protiv aktivista, dođemo do toga da aktivisti imaju više od 80 prijava. S druge strane, imamo dva priznanja, 11. juna kada su Koridori rekli da su sekli nezakonito, juče drugi put kada je neko došao i rekao lažirao izveštaj da nema u tim stablima duplja“, kaže Brković i pita da li i dokle je policija spremna da brani privatni kapital i bude manipulisana od funkcionera.

Ističe da ovo ne bi trebalo da obeshrabri ljude.

„Sve što su oni posekli mi možemo da posadimo i doći će vreme kada ćemo videti leđa Srpskoj naprednoj stranci“, zaključuje.

Podsetimo, kordon policije od jutros obezbeđuje seču na Šodrošu, a dvojica aktivista su privedena nakon sukoba s policijom. Oko 8.40 došlo je do manjeg sukoba sa aktivistima, kada je jedan policajac pokušao da uzme zastavu od njih. Policajci su gurnuli nekoliko aktivista, jedan tvrdi da su ga udarili pesnicom, a drugog su oborili na zemlju i legli mu na vrat. Za nekoliko sati, posečeno je više desetina stabala.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare