Aktivisti sa Šodroša u „Vojvodinašumama“: Odlučni smo da sprečimo dalju seču

Vesti 15. jul 202217:42 0 komentara
Šodroš
aktivisti/N1

Na sastanku koji je održan u prostorijama JP “Vojvodinašume”, delegacija Šodroš Survivor kampa, iznela je upravi preduzeća zahtev da do narednog petka sprovedu propisane procedure za utvrđivanje bespravne seče.

Povezane vesti

Prema rečima aktivista, predstavnici JP “Vojvodinašume” su tokom sastanka izbegavali da pomenu “bespravnu seču”, govoreći da nije u pitanju šumska krađa, dok su aktivisti tvrdili da se radi upravo o bespravnoj seči, te da preduzeće, kao korisnik, nije pravovremeno izvršilo svoju zakonsku obavezu, kao ni Lovno-šumarska inspekcija.

Iz javnog preduzeća su poručili da čekaju da se izvrši prenamena zemljišta, kako bi dovršili i posekli kompletnu šumu na Šodrošu sa predmetnih parcela. Radi se o površini od 74. 000 kvadrata zemljišta pod autohtonim šumama.

„Preneli smo upravi poruku da smo odlučni da dalju seču sprečimo i da čekamo septembar, kada dolaze članovi komisije Konvencije Saveta Evrope za zaštićena staništa (Bernska konvencija), koja će tada utvrditi šta je predmet žalbe koju su im podnele lokalne organizacije“, saopštili su aktivisti posle sastanka.

Šodroš
aktivisti/N1

Sastanak je održan dva dana nakon što su aktivisti, koji duže od mesec dana dežuraju na Šodrošu kako bi fizički sprečili seču, uputili javni zahtev preduzeću „Vojvodina šume“ za razgovor, u prisustvu medija.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!