Održan protest na Šodrošu, troje povređenih, nekoliko osoba privedeno

Vesti 23. okt 202216:11 > 20:25 81 komentara

Građanski protest na Šodrošu, u Novom Sadu, zbog okolnosti koje prate izgradnju četvrtog mosta na Dunavu, okončan je u 19.45 protestnom blokadom raskrsnice uz zahtev da nekoliko privedenih učesnika protesta bude pušteno. Demonstranti su se kratko zadržali na uglu Bulevara cara Lazara i Ulice cara Dušana, nakon protesta na Šodrošu koji je počeo u 16 sati. Protest je održan zbog radova za koje su aktivisti uvereni da ne postoje sve potrebne dozvole, pre svega, studija procene uticaja na životnu sredinu, pošto je reč o zelenoj oazi grada, staništu više zaštićenih vrsta.

Veliki broj građana okupio se nešto posle 16 sati na Šodrošu u Novom Sadu kako bi protestovali. Policija u opremi za razbijanje demonstracija čuvala je ogradu zone na kojoj su predviđeni radovi na izgradnji mosta, javila je reporterka N1. Nešto pre 18 sati došlo je do nadguravanja s policijom, kada su pripadnici Žandarmerije pokušali da odgurnu deo građana ka šumi. Koškanja je bilo u nekoliko navrata, a povređene su tri osobe, kazala je reporterka N1 i dodala da su dve osobe upale u Dunav u tom guranju, ali su odmah izvučene. Privedene su tri osobe.

Oko hiljadu građana i aktivista učestvovalo je u protestima, tokom kojeg su uništili građevinsku tablu sa podacima novog mosta, a jednom policajcu oteli štit iz ruku.

Jedna od povređenih rekla je za N1 da je zadobila povrede glave od štita kojim je bila udarena.

Povređen je i jedan mladić, koji je rekao da su ga pripadnici Žandarmerije izvukli iz „trećeg reda“.

POVEZANE VESTI

Marko Šćiban iz Ekološkog fronta iz Novog Sada kazao je na početku protesta da se radi o bespravnoj seči drveća, jer nema arhitektonskog projekta CRBC, i da je bez tendera.

On kaže da nisu protiv mosta ni protiv dva privremena mosta, ali da bude u skladu sa zakonom. Dodaje da nije stranačko pitanje. Navodi da se radi o staništu zaštićenih vrsta, što je zvanični dokument. Ističe da bi trebalo uraditi stratešku procenu na životnu sredinu.

Dokumenta CRBC datiraju iz 18. oktobra, a problemi su počeli dva dana ranije.

Kako navodi, aktivisti traže uvide u arhitektonski projekat mosta, da ugovor sa kompanijom CRBC bude dostupan javnosti kako bi se znala njegova cena, studiju procene uticaja na životnu sredinu.

Takođe, zahtevaju da se prestane sa zloupotrebom policije za zaštitu bespravne gradnje.

Lazarević: Poslednju zelenu oazu žele da unište

Aleksandar Lazarević iz inicijative „Sačuvajmo zelene površine“ izjavio je da su tu „na Dan oslobođenja Novog Sada da ga ponovo oslobode od stranih i domaćih investitora i korumpiranih političara“.

Fonet/Marko Dragoslavić

„Poslednju zelenu oazu žele da unište. Ne čuju građane, samo želje investitora“, kazao je.

Naveo je i da je poruka jasna, da neće stati, jer nemaju kud.

Traže da se problem vrati na početak – za sto i da se sa njima razgovara.

N1

Lazarević se obratio i komandirima policije:

„Mi nismo vaši neprijatelji, mi smo ljudi koji se bore za zemlju“, kazao je.

Pozvao ih je da otkažu poslušnost i ne poslušaju naređenje da tuku i hapse građane.

Brković policajcima: Otkažite poslušnost

Aktivista Brajan Brković pročitao je apel svim policajcima koji su sad na Šodrošu.

„Obraćamo se vama lično, ne MUP-u, ne starešinama, nego vama koji delite sudbinu ovog naroda. Prvo, podsećamo na tekst zakletve koju su polagali, da će svesno i odgovorno služiti građanima Republike Srbije. Da li vam zakletva i ono što radite na Šodrošu deluju usklađeno? Da li hapšenje aktivista, žena, majki, starijih sugrađana deluje kao služenje građanima“, upitao je.

I poručio:

„Gospodo policajci, mi vam nismo pretnja, niko nije nasrnuo na vas, mi smo prinuđeni da ovako branimo Šodroš, jer nas vlast dve godine ignoriše. Mi smo prinuđeni da radimo vaš posao i borimo se protiv nezakonitosti. Apelujemo da se ne brukate više, da ne tučete vase sugrađane i oduprete se naređenjima, da se oduprete pokliču ‘juriš’ na goloruki narod. To je nešto najplemenitije što možete da uradite za svoj narod. Gospodo policajci, borićemo se i za vas na ulici“.

Okupljeni su skandirali „GUP mora na doradu, GUP je glup“.

Građani su nosili i transparente na kojima je pisalo „Slobodna zona Šodroš“, „Buna protiv mafije“, kao i „Vidi Gari, ne može“.

Od političara su na protestu bili prisutni narodni poslanik Aleksandar Jovanović Ćuta, kopredsednica stranke „Zajedno“ Biljana Stojković, poslanik Ne davimo Beograd Đorđe Miketić, potpredsednik Narodne stranke Borislav Novaković i jedan od lidera pokreta Ne davimo Beograd Radomir Lazović.

Mediji su javili da su pripadnici policije i žandarmerije pretresali sva vozila koja su dolazili u pravcu Šodroša.

Fonet/ Marko Dragoslavić

Ekološki aktivisti veruju da je početak pripremnih radova za gradnju mosta uvertira za gradnju takozvanog „Novog Sada na vodi“.

Aktivisti već mesecima kampuju na Šodrošu, a na prethodnom protestu održanom 19. oktobra došlo je do koškanja demonstranata i policije.

Aktivisti stalno ponavljaju da nisu protiv izgradnje mosta, nego se protive netransparentnosti radova, i zahtevaju od nadležnih da javnosti da na uvid ugovore i dokumenta koji bi potvrdili to što predstavnici vlasti tvrde – a to je da se sve radi po zakonu.

Kineska kompanija CRBC saopštila je da pripremne radove za buduće gradilište četvrtog mosta preko Dunava u Novom Sadu realizuje u skladu sa ugovorom i u skladu sa važećim zakonima i propisima. CRBC je najavo da će u slučaju svakog sledećeg remećenja radova podnositi tužbe, a od nadležnih organa će zahtevati podatke o osobama koje im nanose štetu.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare