Aktivisti seli na put u želji da spreče odnošenje posečenih stabala sa Šodroša

Vesti 24. mar 202311:26 komentara

Aktivisti sa Šodroša leže na putu u pokušaju da spreče prolazak kamiona koji treba da pokupi isečena stabla, a pripadnici policije su ih okružili.

Kordon policije od jutros obezbeđuje seču na Šodrošu, a troje aktivista je u međuvremenu privedeno nakon sukoba s policijom.

Prethodno je u ranim jutarnjim časovima jedna aktivistkinja privedena, ali je potom puštena, piše 021.rs.

Pokrajinski sekretarijat za zaštitu životne sredine saopštio je ranije da nisu uočene nezakonitosti. Izvršni direktor za šumarstvo „Vojvodinašuma“ Marko Marinković rekao je da su oni samo izvršioci posla na Šodrošu na osnovu projekta pripremnih radova za izgradnju mosta.

Napomenuo je da je za seču označeno 140 stabala koja su određena u saradnji sa Inistitutom za nizijsko šumarstvo i Pokrajinskim zavodom za zaštitu prirode

Sedam aktivista dobilo je prekršajne prijave.

Aktivisti Šodroš surivor kampa od 22. marta brane drveće na Šodrošu od seče, a za potrebe izgradnje budućeg mosta u produžetku Bulevara Evrope.

Jutros je, tokom seče drveća, oko 8.40 došlo do manjeg sukoba policije i aktivista, koji se protive seči, kada je jedan policajac pokušao da uzme zastavu od njih.

Aktivisti tvrde da Pokrajinski sekretarijat za zaštitu prirode i Zavod za zaštitu prirode gaze rešenja koja su sami izdali.