Aktivisti traže cisterne za krave i konje koji umiru od žeđi na Suvoj planini

Vesti 15. sep 202122:45 6 komentara
Krava, Krave
N1

Organizacija za očuvanje prirode i životinja (OSNA) saopštila je da su pronađeni donatori voljni da plate cisterne za krdo konja i krava koji umiru od žeđi jer im je presušio jedini izvor na Suvoj planini, ali da ne uspevaju da nađu - same cisterne.

Povezane vesti:

Iz ove ogranizacije navode da je donatore obezbedila Vojvođanska Zelena patrola, ali traže pomoć da bi mogli da nabave cisterne.

Kako je u ponedeljak javila agencija Beta, krdo sa 800 krava i 200 konja koje se nalazi na ispaši na Suvoj planini umire od žeđi jer je od vikenda bez kapi vode, nakon što je potpuno presušio jedini izvor.

Jovan Miljković iz sela Mali Krčimir u opštini Gadžin Han tada je rekao da se na Suvoj planini dešava prava prirodna katastrofa zbog koje bi „kamen zaplakao“ i istakao da stočari apeluju na sve nadležne državne organe, ali i ljude dobre volje da im hitno pomognu da obezbede vodu za već iscrpljene životinje.

„Suša je velika i na izvoru proteklih mesec dana nije bilo dovoljno vode pa nam je u pomoć priskočila Vojska Srbije i opština. Cisternama je odvožena voda do Rakoša, sve do subote. Tada je vojsci istekao ugovor na osnovu kojeg su izvozili vodu i povukli su svoja vozila“, objasnio je Miljković.

Prema njegovim rečima, opština Gadžin Han je proteklog meseca iz svog budžeta plaćala gorivo za vojne cisterne, a meštani su od svojih para plaćali cisterne privatnih firmi da i one pomognu, ali sada ni jedni ni drugi nemaju više para.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare