Aktivisti u Šodrošu zabrinuti, „obilazi“ ih policija: Jesmo li sledeća Savamala?

Vesti 16. avg 202221:42 > 22:24 komentara

Građani i aktivisti više od dva meseca kampuju na novosadskom Šodrošu, pokušavajući da spreče radove na izgradnji novog mosta sa obilaznicom. Aktivista iz Novog Sada Brajan Brković kaže za N1 da su u prethodnih nedelju dana beleži, kako je rekao, "porast aktivnosti".

„Imali smo situaciju da nam je u jednom danu tri puta silazila Žandarmerija, navodno zbog toga što se oni osećaju lepo i super ovde, ali izražavamo sumnju u to, jer za 63 dana nikada nijedan policajac nije sišao do nas, naročito ne u uniformi“, rekao je.

Dodaje i da su u toku dana videli dva sumnjiva automobila.

POVEZANE VESTI

„Videli smo dva auta tik pored barikada – zatamnjeni BMW novije generacije, i novi Audi, sa ljudima koji podsecaju na ljude koji su bili članovi Intersekovog obezbeđenja. Tada su 21. jula maltretirali i tukli građane dok je policija nemo posmatrala“, izjavio je Brković.

Podsetimo, građani i obezbeđenje zgrade ispred Skupštine Vojvodine u Novom Sadu sukobili su se na protestu 21. jula protiv usvajanja Generalnog urbanističkog plana.

Brković kaže da su se aktivisti i građani koji kampuju na Šodrošu zapitali zbog čega sad policija dolazi da ih obiđe.

„Zapitali smo se da li to možda policija dok dolazi u naš kamp pravi nekom izveštaj ili možda opet izveštaj za batinaše – ko to moze ovde da bude i da li mogu da dođu ovde i intervenišu. S obzirom da smo navikli od gradske vlasti u Novom Sadu da je jedini dijalog koji vodi sa građanima dijalog kroz nasilje, mi smo se zapitali odakle sada ove posete i šta je razlog tome“, naglasio je Brković.

I pretpostavlja da je možda u pitanju – zastrašivanje.

„Negde pretpostavljamo da je to jedan model zastrašivanja koji ovde vešto koriste ili bi mogla da bude uvertira u drugačiji scenario, a to niko ne bi voleo – da se proverava stanje kampera, po smenama koliko ljudi ima u kampu, kako bi se napravila neka reakcija ili iscenirao neki incident, pa posle da se lopta prebaci na nas kako smo mi ovakvi ili onakvi“, ocenjuje Brković.

Kaže i da se ne osećaju ugroženo, ali…

„Mi se generalno ne osećamo ugroženo. Ali ljudima nije prijatno kad se ovakve situacije dešavaju. To je neka siva zona, jer da smo imali prilike da vidimo da vlasti u ovom gradu hapse nasilnike, ljude koji biju demonstrante, onda bismo se osećali mirnije. Ali s obzirom da znamo da ova vlast generiše i podstiče nasilje, postoji taj momenat zabrinutosti da li će Novi Sad ili kamp u Šodrošu biti sledeća Savamala“, izjavio je Brković.