Aktivistkinja o zločinu u Somboru: Apsolutna odgovornost institucija

Vesti 30. dec 202113:23 > 15:41 14 komentara

Institucije "apsoutno" imaju odgovornost za zločin u Somboru u sredu, kada je jedan muškarac ubio ženu i dve ćerke, zapalio kuću i počinio samoubistvo, kaže Biljana Maletin, aktivistkinja koja se duže od 15 godina bavi ženskim pravima.

Pročitajte još:

„Ovde je očigledno zakazala procena rizika – koliko je taj čovek u stvari rizičan i šta može da uradi“, kazala je ona u emisiji Studio Live na N1.

Maletin je rekla da u ovakvim slučajevima “po pravilu nedostaje koordinacija celog sistema”.

“U prazninama između koordinacije se dešavaju ovi slučajevi. I nedostaju kapaciteti”, rekla je.

Prema njenim rečima, ponekad nedostaje odgovor na to “šta vi suštinski branite – živote žena i dece ili porodicu”.

“Kod nas unutar sistema socijalne zaštite postoji filozofija da po svaku cenu čuvamo porodicu, nema veze što je nefunkcionalna i što se radi o ozbiljnom nasilju”, rekla je Maletin.

Kako saznaje N1, Somborac Zdravko Goranović koji je ubio svoju ženu i ćerke je prošle nedelje pušten iz pritvora zbog nasilja u porodici, koji mu je zamenjen merom zabrane prilaska. Hapšen je i 2010. godine zbog pretnji tadašnjem zameniku osnovnog javnog tužioca.

Maletin kaže da sada znamo da su Goranovićeva žena i deca živeli najmanje 10 godina sa njim i da su njihovi životi “sigurno bili strašni”.

#NisamPrijavila govori o tome da smo osvešćeni

Maletin kaže da ima dosta situacija u kojima su institucije dobro odreagovale, ali često ne rade dovoljno svoj posao u malim sredinama ili kada izostane pažnja medija.

Pokret #NisamPrijavila govori da smo osvešćeni na tu temu, da mlade žene neće to više da trpe i sad bi bilo esencijalno da insitutcije rade svoj posao, rekla je Maletin o kampanji u kojoj je oko 20.000 žena na društvenim mrežama ispričalo zašto nisu prijavile zlostavljanje.

Ove godine su 24 žene ubili partneri, a gošća N1 kaže da toliki broj govori da u Srbiji “ne možemo da govorimo ni o kakvoj ravnopravnosti”.

Maletin govori da sada vidimo žene na funkcijama i u politici, ali Srbija je na evropskom dnu kad je u pitanju raspolaganje novcem, u obrazovanju se pojačava rodno stereotipno obratzovanje i žene ulaze u rodno stereotipne profesije.

Mi smo formalno uradili dosta, ali u društvu koje ima nisku političku kulturu i nepostojanje institucija nije moguće govoriti o ravnopravnosti građana, pa ni muškaraca i žena, rekla je ona.

Ipak, misli da se menja patrijarhalni mentalitet i da društvo jasno osuđuje nasilje, ali još uvek se nije dogodila promena ponašanja.

Na pitanje kako promeniti prioritete institucija i da li je problem u novcu, kaže da je problem u njegovoj raspodeli.

“Novca ima, samo je pitanje hoćete li da ga uključite u funkcionisanje institucija ili ćete da ga delite predizborno – svima po sto evra, po sto hiljada i tako dalje”, kazala je.

Upitana da prokomentariše izjavu premijerke Ane Brnabić da je država učinila sve, Maletin je rekla da država jeste uradila mnogo, i da je donošenje zakona i promena politike važna stvar, ali da se mora unapređivati kultura ravnopravnosti.

“Kod nas se nažalost sve završi na tome – doneli smo zakon i krenuli smo pomalo negde da sprovodimo”, rekla je.

Ona smatra da smanjenje nasilja u porodici nije dovoljno visoko na listi prioriteta institucija, a da je obično opravdanje nedostatak resursa i ljudi.

“Vrlo često se sretnete sa profesionalcima koji znaju šta bi trebalo da urade u određenom slučaju ali nemaju mogućnosti da to sprovedu”, kazala je Maletin.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare