Aktivistkinje: Buran susret sa ministarkom, i dalje nejasna sudbina Starice

Vesti 21. sep 202214:25 8 komentara

Na današnjem susretu koji je održan blizu planine Starica nije došlo do približavanja stavova nadležnih i aktivistkinja i odbornica SO Majdanpek koje nekoliko meseci unazad protestuju zbog radova koje vrši kompanije Ziđin na ovoj planini.

Reporter N1 kaže da je bilo  napeto i danas. Aktivisti su postavljali konkretna pitanja, i posle konferencije za novinare ostaju nejasni odgovori na postavljena pitanja o budućnosti planine Starica.

Ministarka Zorana Mihajlović je ubeđivala aktiviste i novinare da se radi o sanaciji Starice.

Povezane vesti

Odbornice u SO Majdanpek koje su postavljale najviše pitanja ministarki Zorani Mihajlović, kažu za N1 da nisu saznale ništa novo i da su sve ovo očekivale.

„Ja sam očekivala da poseta ministarke bude na Starici. Međutim, videli smo svi da nismo bili tamo. Bili smo na totalno drugom mestu. Bili smo preko puta Starice, pa smo je gledali iz daleka. Mi smo jutros bili na Starici, bila je magla, ali može se otići, pa čak i peške“, navela je Irena Barbulović, odbornica grupe građana u SO Majdanpek.

Ona je posetu ministarke Mihajlović ocenila kao „vašar“ i navela da je ministarka insistirala na terminu „sanacija“, a da je ono što je govorila sve već poznato.

„Ona nam je rekla ono što mi već sve znamo. Rečeno je da je to rad na sanaciji. Jedino što oni tvrde sada je da je sanacija potekla još od pre 30 godina, što nije istina. Ti problemi su nastali zbog Ziđina, koji je počeo da Staricu eksploatiše“, tvrdi Barbulović.

Snežana Todorović, odbornica grupe građana „Može i drugačije“ ističe da je uporna u želji da se dobije informacija ko je potpisao projekat o sanaciji na planini Starica.

„Nemamo nikakvu informaciju o tome ko je radio projekat, mi smo uporni u tome da dobijemo informacije o Prostornom planu, pojektu i granicama rudnika. Ne samo zbog našeg aktivizma i težnje da sačuvamo staricu, već građani imaju pravo da znaju šta se planira, radi i preduzima“, rekla je Todorović.

Ona demantuje navode nadležnih da su lokalni stanovnici navikli na eksplozije.

„To nije tačno. U poslednje tri godine, koliko su ovde, 10 puta više povećali proizvodnju, i minirano je bez najava“, istakla je Todorović.

Barbulović je rekla da je tokom susreta ministarka Zorana Mihajllović optužila aktiviste da oni ugrožavaju sigurnost građana.

„To nije tačno. Optuženi smo i da će zbog naše delatnosti rudnik stati i da će 56 radnika ostati bez posla. A više puta smo rekli da ne želimo da rudnik stane. Sve što smo rekli i preneli snimljeno je kamerom, nema laži nema prevare. kada smo spomenuli privatno iznenađenje, ona je skočila, iznenađena zašto je optužujemo. pa to privatno obezbeđenje je tamo izjavilo da ih ona plaća. Neka ona sa njima to vidi“, naglasila je Barbulović.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare