Alarmantna epidemiološka sadašnjost, predsednik gleda – u budućnost

Vesti 09. sep 202119:15 93 komentara

Srbija, zajedno sa Kinom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, u Zemun polju gradi fabriku za proizvodnju Sinofarm vakcina: kapacitet - do 40 miliona doza godišnje. Prilikom polaganja kamena temeljca, predsednik države je, komentarišući aktuelnu epidemiološku situaciju, poručio da će biti uvođenja određenih mera, i da odluku o tome donosi Krizni štab. Aleksandar Vučić kaže da lično podržava obaveznu vakcinaciju, ali da je nije lako uvesti zbog Ustava.

Vrlo brzo otklonjena je dilema čija lopata treba da ima prednost u cementiranju saradnje. Pošto je odložio svoju lopatu i predsednik države vrlo brzo otklonio još jednu dilemu: zacementirane vakcinacije u Srbiji neće biti.

Povezane vesti

„Ja, izvinite, da na silu teram ljude koji kažu kako im stoji novčić ovde zato što im je čip ubačen u ruku, ja stvarno sa takvim budalama ne mogu ni da razgovaram“, kaže Vučić.

Plan je da u srpskoj fabrici vakcina prve količine budu namenjene našim građanima. Ali dosadašnji rezulatat imunizacije predsednik objasnio rečima da smo posle meseci čekanja jedva dogurili do 51 odsto vakcinisane punoletne populacije.

„A šta će nam sad fabrika vakcina? Pa biće nam potrebna u narednih 50, 100 godina ne samo zbog korone, već i zbog vakcinacije od raznih drugih bolesti, biće nam potrebne zbog vakcinacija životinja, milion drugih stvari“, kaže predsednik.

I dok predsednik gleda u budućnost, stiže i pitanje vezano za alarmantnu epidemiološku sadašnjost. Vučić najavljuje da će, kako kaže, biti određenih mera, ali ne precizira kojih, već objašnjava, da o tome odlučuje Krizni štab, za koji ne znamo ni kada će se sastati. Predsednik opet samo moli struku da vodi računa o ekonomiji. A razmišlja li se o obaveznoj vakcinaciji?

„Nije lako da uvedemo obaveznu vakcinaciju zbog ustava naše zemlje, da li bih lično to podržao, da, ali ne mogu prema tome da se odnosim u skladu sa sopstvenim željama i onim što mislim i osećam, jer ne mogu da razumem toliku neodgovornost da ne odete da se vakcinišete, ne mogu da razumem tu stopu neodgovornosti“, kaže.

Inače, troškove gradnje fabrike u Zemun polju, Srbija, Kina i UAE bi prema dogovoru trebalo da podele na tri jednaka dela. Sinofarm vakcine će se za početak puniti u Hemofarmu, dok prema najavama, krajem marta na ovom mestu ne bude bio izgrađen pogon za punjenje. Kompletna proizvodnja vakcina u novoj fabrici najavljuje se za 2023. godinu.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare