Albahari: Niko ne zna kada će Memorijalni centar „Staro sajmište“ biti gotov

Vesti 27. jul 202213:36 15 komentara

Aleksandar Albahari iz Saveza jevrejskih opština Srbije rekao je da je srećan što je prisustvovao početku rekonstrukcije i obnove Memorijalnog centra "Staro sajmište" i dodao da se kao druga generacija porodice čiji su članovi stradali na tom mestu nada da će videti završetak radova i konačno otvaranje Memorijalnog centra. On je rekao da u ovom trenutku niko nema odgovor kada će ti radovi biti gotovi, a Memorijalni centar otvoren.

Pročitajte još:

Albahari je za N1 objasnio da je prvu fazu početka obnove i rekonstrukcije predstavljalo donošenje zakona o Memorijalnom centru „Staro sajmište“ 2020. godine, a da se za nepune dve gdine došlo do druge faze i početka radova na centralnoj kuli.

„Moram da ponovim i da nikada ne zaboravimo, kroz ova tri paviljona je prošlo 40.000 napaćenih duša, a polovina je ubijena na mučan način. A ja moram da dodam da su to brojke. Svi oni koji su preživeli strahote ovakvih logora, većina je izašla lošeg zdravlja i brzo po izlasku je umrla ili su ostali invalidi“, podsetio je Albahari na sudbinu logoraša Starog sajmišta.

On je rekao da je predviđeno da centralna kula bude glavna zgrada Memorijalnog centra, a da se u zgradama pored nalaze dva muzeja i sala za komemoraciju gde će svi moći da dođu i odaju poštu nastradalima.

„Izgradnjom ovakvog Memorijalnog centra postavljamo slagalcie jednog velikog svetskog mozaika svih orgnaizacija koje se bave ovakvim memorijalima i kulturnim centrima“, istakao je Albahari.

Govoreći o razlozima da radovi počinju tek 78 godina od kraja Drugog svetskog rata, Albahari podseća da ni u poslednjih 38 godina, od kada je Staro sajmište proglašeno spomenikom kulture, nije urađeno ništa. A urađeno je ono što nije trebalo – objekti su prodavani ili davani u zakup za razne namene, pa su se tu nalazili restoran, obdanište, teretana…

„To je problem, treba vratiti u ruke države da bi moglo da se radi. Bitno je da je proces krenuo sa mrtve tačke. Nadam se da ću prisustvovati trećoj fazi, otvaranju samog Memorijalnog centra“, kazao je Albahari.

Kada je u pitanju materijal koji će se tu nalaziti, Albahari kaže da je veliki deo uništen, ali da postoji mateijal koji je od svog osnivanja 1954. godine prikupio Muzej jevrejskih opština.

„Tako da ima nekog sačuvanog materijala i u Muzeju genocida. Ono sve što ima će ovde biti izloženo. Sve što imamo ćemo izložiti“, istakao je sagovornik N1.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare