Alek Kavčić: Tabloidne neistine da pregovaram sa opozicijom

Vesti 29. okt 202117:21 > 30. okt 2021 08:55 34 komentara
N1

Alek Kavčić, profesor Univerziteta Karnegi Melon u Pitsburgu, negirao je navode pojedinih tabloida da pregovara o tome da bude kandidat za premijera, predsednika ili nosilac liste opozicije na predstojećim izborima.

“Tabloidi pišu svašta, ja sam to saznao iz tabloida isto kao i vi”, rekao je Kavčić u Danu uživo na N1.

Pročitajte još:

On je kazao da ni sa kim nije razgovarao, a pisanje pojedinih medija naziva dokazom „da tabloidi pišu neistine i neosnovane stvari“.

Kavčić je osnivač fondacije koja nosi njegovo ime, a koja nudi besplatne udžbenike preko sajta besplatnabiblioteka.com.

Ovoj ideji se žestoko suprotstavila izdavačka kuća Klet. Komisija za zaštitu konkurencije Srbije pokrenula je nedvno postupak po službenoj dužnosti protiv povezanih društava Klet izdavačka kuća, društva za izdavačku delatnost Novi logos i izdavačke kuće Freska – Klet grupa, kako bi utvrdila da li su te povezane beogradske firme zloupotrebile dominantan položaj i ograničavale konkurenciju na tržištu udžbenika za osnovno obrazovanje.

Na pitanje da li ga postupak protiv Kleta iznenađuje, Kavčić kaže da se sa tim kasni „možda deceniju“.

“Iznenađujuće mi je samo zašto se ovoliko dugo čekalo. Mislim da je taj postupak trebalo da bude pokrenut mnogo ranije“, rekao je on.

Kaže da sa terena dobija podatke o „nebrojenim slučajevima korupcije“ i suzbijanju tržišne konkurencije.

Pojasnio je da su nastavnici i distributeri njegovoj fondaciji govorili o potplaćivanju kako bi se udžbenici Kleta našli u rukama dece.

“Dobijamo informacije o nezakonitom radu sa distributerima, tako što se neki distributeri isključuju iz tržišne utakmice”, kaže Kavčić i podseća da je svaki izdavač dužan da svakom distributeru koji to traži isporuči udžbenike, svima po istim cenama.

Na pitanje o tužbi koju je protiv njegove fondacije podneo Klet, Kavčić kaže da taj izdavač ne može da dobije na sudu, ali da time šalje poruku javnosti da će onaj ko se usudi da javno kaže nešto protiv Kleta dobiti tužbu.

Kazao je da ne može da spekuliše da li Klet ima saveznike u Ministarstvu prosvete, ali podseća da je direktor Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja autor jednog od Kletovih udžbenika i ima primanja od Kleta, a direktor je ustanove nadležne za odobravanje udžbenika.

“Mislim da je to samo vrh ledenog brega”, rekao je Kavčić.

Upitan o kampanji za besplatne udžbenike, kaže da iz fondacije svakodnevno imaju kontakte sa nastavnicima i roditeljima.

“Najviše uspeha imamo van Beograda, zato što je Beograd ušao u projekat besplatnih udžbenika i tableta“, rekao je Kavčić i najavio da će na sajtu fondacije uskoro biti tridesetak novih udžbenika.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare