Aleksandar Jovanović Ćuta: Vučić zbog izbora odbio da potpiše Zakon o vodama

Vesti 26. jul 202110:04 > 10:2354 komentara

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić odbio je da potpiše Zakon o vodama zbog rejtinga i predstojećih izbora, izjavio je ekološki aktivista Aleksandar Jovanović Ćuta.

Povezane vesti:

“Desilo se čudo neviđeno – predsednik odlučio da poštuje Ustav. To se nije desilo do sada”, rekao je Jovanović u Novom danu na N1.

Dodaje da je jedno šta se radi sa zakonima, a drug šta će se desiti na terenu kada se pojavi mehanizacija “da nekome truje i otima vodu”.

“Oni će ili da se urazume i da poštuju ono što je osnovni resurs – voda, ili da nastave da rade to što rade, a posledica toga će biti bukvalno rat”, rekao je Jovanović.

Dodao je da će svako ko vrši “zločin nad prirodom” morati da pravno odgovara.

Kako navodi, javnosti i dalje nije dato obrazloženje zbog čega je tačno Zakon o vodama vraćen na doradu.

Na pitanje o mogućem lokalnom referendumu o rudniku litijuma kompanije Rio Tinto, Jovanović navodi da projekat Jadar nije samo lokalno pitanje.

“Pozivam ljude da budu spremni, onog trenutka kad se pojavi mehanizacija Rio Tinta, da to sprečavamo fizički”, rekao je on.

Kazao je da niko ne može neko u ime građana da se dogovara sa bilo kojim stranim investitorom i da to pravda radnim mestima, ističući da su dobrodošli svi investitori, ali pod uslovom da nema trovanja građana Srbije.

Upitan šta će raditi sa pet ari zemlje koju su mu poklonili meštani u dolini Jadra, rekao je da će otići tamo sa ekipom stručnjaka koji će proceniti koliko vredi ono što se proizvodi na toj zemlji, a koliko vredi litijum.

Jovanović naglašava da se i dalje vrši pritisak na ljude da prodaju imanja Rio Tintu, da su na kupljenim imanjima srušene kuće kako bi se vršio psihološki pritisak na ostale ljude i da to “izgleda kao Vukovar”.

Navodi da je oko 20 odsto ljudi prodalo zemlju, ali da preostalih 80 odsto o tome ne razmišlja.

“Ko misli da raseljava te ljude treba da zna da su oni spremni za sve”, rekao je on.

Komentari

Vaš komentar