Vučić: Ne planiram ništa da potpišem, čuvanje interesa kao „pipirevka na žici“

Vesti 16. mar 202318:19 > 19:24 195 komentara

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da "i dalje nismo dobili nacrt onoga što želi EU" u pregovorima o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

„Mi smo dostavili svoj predlog, Albanci svoj, ništa nismo još dobili iz Brisela“, rekao je Vučić u obraćanju građanima.

POVEZANE VESTI

Dodao je da će prvi otkriti detalje nacrta kad stigne i naveo da nikada nije „krio planove“.

„Nikada nisam sakrio ni jedno slovo niti reč“, rekao je predsednik Srbije.

Dok se Vučić obraćao javnosti, ispred zgrade Predsedništva Srbije na Andrićevom vencu protestovali su roditelji mladića ubijenih u pećkom kafiću „Panda“ 1998. godine.

Vučić je u obraćanju kazao da u Ohridu, 18. marta, kada će se održati nova runda pregovora, neće biti „nikakav sudbinski ili sudbonosni dan“.

Optužio je kritičare da se svi nadaju da će da potpiše nekakav sporazum i da im nije stalo do Kosova.

„Jedino za čim brinu je da imaju priliku da izvrše ‘javno streljanje’ predsednika Srbije“, rekao je Vučić.

Kazao je da je poslednjih dana razmatrano šta je neophodno da bi se normalizovali odnosi, naglašavajući da to za njega „nije eufemizam za priznanje Kosova, de fakto ili de jure“.

„Normalizacija za mene je da imamo bolje odnose sa Albancima nego danas, da rešimo bezbroj problema koje imamo i da pokušamo da živimo koliko je moguće zajedno, a koliko ne – jedni pored drugih“, rekao je on.

Pozvao je građane da veruju državnom rukovodstvu i rekao da će ono dati sve od sebe da sačuva mir, da ide ka putu normalizacije, čuvajući vitalne državne i nacionalne interese.

„Ne moraju da glasaju sutra za mene, samo ih molim da veruju u posvećenost, mudrost, ozbiljnost i rodoljublje svog državnog rukovodstva. Znam šta radim, znam šta radimo. Nemamo drugih garancija, neko mora da pregovara. I nikada ništa tajno neću da priznajem. Ja znam šta ne smemo da izgubimo, a znam šta moramo da sačuvamo“, rekao je Vučić.

Kazao je da Srbija danas čini više od 50 posto ekonomije Zapadnog Balkana.

„Srbija je do pre nekoliko godina bila svega 39 do 40 posto ukupne ekonomije Zapadnog Balkana. Srbija je danas Srbija. Onako kako mi gledamo, više od 50 posto ekonomije Zapadnog Balkana“, izjavio je predsednik Srbije.

Upitao je da li neko želi od njega da „uđe u rat sa NATO“.

„Rastom srpske ekonomije, to je ono čime možemo da sarađujemo sa svima, i to je ono u čemu možemo da pobeđujemo“, rekao je.

Brod dovesti u mirnu luku

„Mi moramo svoju malu zemlju, da ovaj naš mali brod dovedemo do mirne luke, pri tome čuvajući i taj brod, naše nacionalne interese u metaforičnom smislu… Deluje nekad kao igra na petoparcu, piprevka na žici, ali je to to. I biće mnogo stvari koje ćemo, ukoliko Albanci prihvate da formiraju ZSO, a mislim da neće, biće stvari koje za nas nisu jednostavne. I neću da krijem nijednu od tih stvari od ljudi. Ali, rezultat će na kraju biti dobar za našu zemlju“, ocenio je Vučić.

Komentarisao je nagađanja da će prepustiti da premijerka Ana Brnabić potpiše eventualni sporazum sa Prištinom.

„Kad čujete tako nešto od nekog, recite mu slobodno u lice da je lažov… Kad neko bude nešto potpisivao, potpisaću ja, a ne planiram ništa da potpišem. Ja ne vičem ‘juriš’, a nadam se da neću morati nikad da kažem ni – ‘zamnom, junaci'“, rekao je Vučić.

Vučić kaže i da Srbija ima svoju politiku.

„I Srbija se drži svoje politike. Da, Srbija je na evropskom putu, ne može lako da opstane ako nije na evropskom putu. Ali, nismo u svemu saglasni, ne moramo ni da budemo saglasni“, kazao je Vučić.

Naglasio je da će zvanični Beograd insistirati da ZSO bude formirana, jer je to „strašno važna stvar“.  A očekuje da će ona biti formirana u skladu sa već potpisanim dokumentima. Osvrnuo se na dokument iz 2015. godine, koji, kako je rekao, garantuje da Srbija ima nadležnosti u zdravstvu, školstvu, ruralnom razvoju, kao i ekonomskom razvoju.

Ta zajednica bi, dodaje, povezala 97 odsto sredina sa većinski srpskim stanovištvom. „Ostale bi neke isturene enklave“,  kazao je.

Na pitanje o tome da li SNS targetira političke protivnike u spotovima koji se pojavljuju na pojedinim prorežimskim televizijama, Vučić kaže:

„Ako je targetiranje kada pustite izjave tih političara, dakle, ne vređate im porodicu, ništa. A oni o meni naprave film od dva sata, kažete – brat mu je kriminalac, i to nije targetiranje… A kad pustite samo reči tih političkih protivnika, oni kažu – to je targetiranje. Pa šta vi hoćete? Da niko ne sme da odgovori? Da treba da sedimo i kažemo – ok, nastavite da nas udarate! Pa jeste li realni, ljudi“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare