Vučić: Neću da menjam Ustav, ovo je moj poslednji mandat

Vesti 04. jan 202318:19 > 19:55 594 komentara

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da neće menjati Ustav Srbije kako bi mogao da bude predsednik više od dva mandata. On je rekao i da “u prvoj polovini sledeće godine” neće više biti predsednik političke partije.

Pročitajte još:

“Ovo je moj poslednji mandat, neću da menjam Ustav, ništa od toga… U prvoj polovini sledeće godine neću biti ni predsednik političke partije”, rekao je Vučić na godišnjem obraćanju javnosti.

On je ocenio da će 2023. godina biti teža od 2022. u Evropi i svetu, a da će se to odraziti i na Srbiju.

Govoreći o Kosovu, Vučić je rekao da Srbija ne može da se suprotstavi velikim silama, ali danas čak 106 zemalja ne priznaje nezavisnost Kosova, dok 84 priznaje.

Najavio je da će se Srbija boriti u Unesku, gde je za prijem u članstvo potrebno dve trećine glasova.

“To će da im ide malo teže… Što bi rekli na jugu Srbije, ‘će se pomuče’”, rekao je.

Na pitanje koje rešenje Srbija ima, odnosno šta bi Srbija mogla da stavi na sto kad dođe do nekog novog dijaloga, kazao je da se “držimo svog Ustava”, a osim toga “spremni smo da razgovaramo o bezbroj kompromisnih rešenja, ali ona moraju biti kompromisna, a ne poniženja za Srbiju”.

Komentarišući poziv kosovskog premijera Aljbina Kurtija za još vojnika NATO, upitao je zašto je normalno da dođe još Nemaca, ali ne da bude još Srba na Kosovu.

“A što zoveš NATO kad si tako jak? Što nisi ušao na sever kad si tako jak”, rekao je Vučić i kazao da su barikade stajale dvadeset dana a kosovske vlasti nisu mogle da ih uklone.

Najavio je i da će savetnik američkog Stejt departmenta Derek Šole posetiti Beograd 11. ili 12. januara.

Prokomentarisao je i zahteve da se Srbija uskladi sa spoljnom politikom EU i uvede sankcije Rusiji.

“Baš vam hvala što se na tako brutalan način meštate u naše unutrašnje stvari”, rekao je on.

Upitan da prokomentariše izjavu ministra odbrane Miloša Vučevića o “srpskom ujedinjenju” tokom proslave Dana Republike Srpske, Vučić je rekao da se radi o jedinstvu u smislu kulture, jezika, a ne državnog i pravnog ujedinjenja.

„U Srbiji niko ne radi za 250 evra“

Pokazujući grafikone sa statističkim podacima, Vučić je govorio o ekonomiji, bezbednosti, natalitetu…

Upitan da prokomentariše statistički podatak Evrostata po kom je Srbija u 2021. bila četvrta najsiromašnija država u Evropi po bruto domaćem proizvodu po stanovniku i po standardizovanoj individualnoj potrošnji po stanovniku, rekao je da ne veruje da je to Eurostat računao.

Predsednik je kazao da u Srbiji niko ne radi za 250 evra, a da je najniža plata 370 evra.

“Kad činjenice nisu u skladu sa onim što želite da vidite, tim gore po činjenice… Ja tu ne mogu da pomognem”, rekao je on.

Vučić je kazao da na današnji dan Srbija ima 580 miliona kubnih metara gasa, i da će kad se završi zima ostati pun Banatski Dvor, a dodatne količine gasa ostaće i u skladištu u Mađarskoj

Predsednik je najavio da će Srbija produžiti ugovor sa Mađarskom o skladištenju gasa, “da budemo spremni i za sledeću zimu”.

Govoreći o ceni struje, kazao je da će biti „druga najniža u Evropi“. Najavio je i da će se državni organi boriti da održe nizak procenat nezaposlenosti, za koju je rekao da je rekordno niska.

Za specijalce – 2.000 evra osnovna plata

Vučić je rekao da će Vojska Srbije povećati broj pripadnika specijalnih jedinica sa 1.600 na 5.000 i da će osnovne plate u Vojci biti 2.000 evra, a sa prekovremenim radom i bonusima dolaziti i do 3.000 evra. Zato je pozuvao momke i devojke da se prijavljuju.

Govoreći o prirodnom priraštaju, predsednik je kazao da “gde god ima više para, tu ljudi neće decu” i “što su viši soliteri, to je manje dece”.

“Nemojte da više volimo pse od dece”, rekao je Vučić.

Kazao je i da za Srbiju nisu problem migracije, i da su one manje nego u Severnoj Makedoniji, Hrvatskoj, BiH…

Gledaćemo da tokom godine damo još prava porodiljama i trudnicama, najavio je presednik.

Tanjug/ Vladimir Šporčić

Na pitanje novinarke Pinka koliko je Srba ostalo, s obzirom na to da neki „kažu da posle svake njegove akcije“, ih ostaje sve manje, Vučić kaže da broj Srba na KIM je uvek manji a ne onoliko koliko je bio manji u periodu od 2000. do 2012. godine. Tada smo izgubili dve trećine našeg stanovništva, a sada gubimo jedan do tri posto na godišnjem nivou, dodao je. „Ali to stanovništvo gubimo i u centralnoj Srbiji – tamo zbog teškog života pod albanskom čizmom, a u centralnoj Srbiji jer nemamo dovoljno dece“, kaže.

Govoreći o ambasadoru Hilu koji je na tviteru napisao da će u 2023. godini biše više američkih investicija u Srbiji, kaže da su za Srbiju američke investicije veoma važne i da veruje u njegove reči, i da je siguran „da će i dalje pomagati Srbiji“.

Tanjug/ Vladimir Šporčić

Osvrćući se na tvit Dragana Đilasa, koji je upitao, nakon objave ambasadora Hila, šta to američke kompanije inspiriše da ulažu u Srbiju, Vučić kaže:  „Dovoljno je da pogledate puteve – više puteva je izgrađeno za 11 godina, nego za prethodnih 67, znatno više. Ako im to nije dovoljno i inspirativno…. Da traže inspiraciju u fabrikama, pošto su zatvorili fabrike za 400.000 ljudi, mi smo ih otvorili za 230.000 ljudi. Možda je to inspirativno, možda je inspiratino u programu privlačenja investicija koji Srbija ima“.

On je ponovio da niko nikada nije kao predsednik Srbije bio u Jasenovcu, „jer to nisu dozvoljavali“. „Bio sam ja, kad nisam bio predsednik Srbije… Hvale se što su jednom bili u Donjoj Gradini“, rekao je.

Što se tiče Doljevca, i nedostajuća dva minuta, Vučić tvrdi da je rekao da ako članovi porodice to hoće da vide, da to mogu da vide, a ne javnost, „pošto je jeziv snimak“. Pogledajte šta je ranije govorio.

Predsednik je rekao, upitan od tekstu oi njegovim lažima na Nova.rs, da mu je žao što nije omogućio referendum za Rio Tinto (što je navedeno kao laž), „jer bi izgubili na referendumu“, nego je poslušao, kako je rekao, te nesrećnike i lažove i budale pa su odustali od najboljih investicija. „Mi smo jedina zemlja koja ne eksploatiše litijum… Da nam propadne Loznica, Jadar, celo Podrinje. Ali nikad se ne zna, možda dočekaju taj referendum, pa da vide kako će da prođu, da im ispunim obećanje“, naveo je.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare