Postignut načelan dogovor u dijalogu bez posredovanja stranaca

Vesti 23. okt 202110:21 > 19:46 114 komentara

Posle šest meseci dijaloga i 15 rundi, predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je da je na sastanku Radne grupe za međustranački dijalog bez posredovanja stranaca postignut načelan dogovor o tekstu sporazuma o unapređenju izbornih uslova, kao i da bi sledeće nedelje članovi te grupe, u ime svojih partija, trebalo da potpišu dokument. Dveri će sačekati, kako je rekao predsednik tog pokreta, da vide finalnu verziju dokumenta. Dačić je naveo da danas nisu odlučivali o datumu izbora, već je još jednom ponovljeno da će najverovatnije izbori biti 3. aprila 2022. godine i da bi "otprilike 15. februara trebalo da budu raspisani parlamentarni i gradski izbori".

Pročitajte još:

Tekst se tiče nekoliko tačaka o kojima je razgovaralo sve ovo vreme – od dela koji se tiče izbornog zakonodavstva, izbornog procesa u smislu podnošenja lista, prikupljanja potpisa, kontrole biračkog spiska, kontrole dana glasanja, rezultata izbora, utvrđivanja tačnih rezultata, saopštavanja rezultata pa do pitanja medija i finasiranja kampanje, naveo je Dačić.

Ocenivši da je vlast pokazala izuzetnu fleksibilnost i razumevanje, Dačić je rekao da je u Radnoj grupi postignuta puna saglasnost oko sadržine, suštine teksta, a ostaje da se tačno formuliše sve što je dogovoreno.

On je rekao da će sledeće nedelje članovi Radne grupe potpisati sporazum o unapređenju izbornih uslova koji će biti ponuđen na potpisivanje i svim drugim strankama koje to žele i koje su učestvovale na prvom plenarnom zasedanju.

„Jedan od rezultata ovog dogovora je da će opozicija imati mesto ne samo u RIK, već izuzetno za ove izbore zbog toga što najveći deo opozicije nije u parlamentu, i jedno mesto u stalnom sastavu svih biračkih odbora u Srbiji“, istakao je Dačić.

On je naveo da se razgovaralo i o broju potpisa potrebnih za određene vrste izbora i dodao da će biti napravljena posebna radna grupa koja će se baviti utvrđivanjem pravilnosti ili nepravilnosti u biračkom spisku.

„Kada je reč o medijima, javni servisi su se izjasnili o tome šta bi bio njihov predlog koje će emisije uvesti, kako će pratiti predizbornu kampanju i izveštavati o strankama u vreme do izbora. Biće poslato i pismo svim drugim medijima, bez obzira na vlasništvo, da imaju u vidu demokratske principe, a to znači zastupljnost svih političkih opcija u svojim političkim programima“, rekao je Dačić.

Dijalogu o izbornim uslovima je prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Na sastanku su bili lider Dveri Boško Obradović, predsednik Pokreta Dosta je bilo Saša Radulović, zamenik predsednika Srpske radikalne stranke Aleksandar Šešelj, predstavnici Zdrave Srbije Miloljub Albijanić i Demokratske stranke Srbije Dejan Šulkić, kao i Milica Đurđević Stamenkovski iz Zavetnika.

Lider Dveri Boško Obradović je rekao da će sačekati da tokom sledeće nedelje vidi konačan tekst sporazuma i da li je sve o čemu je bilo reči na današnjem sastanku koji je trajao dva sata i u finalnoj verziji i tek tada doneti odluku da li će i potpisati sporazum.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici Srpske napredne stranke Aleksandar Martinović, Vladimir Orlić i Dejan Đurđević.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare