Aleksandar Vulin ima novu funkciju

Vesti 27. dec 202311:30 271 komentara
HANDOUT/RUSSIAN FOREIGN MINISTRY/AFP

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik imenovao je Aleksandra Vulina za člana Senata tog entiteta, preneo je RTRS.

U odluci se navodi da se na osnovu Ustava Republike Srpske i Zakona o Senatu Vulin imenuje za senatora Republike Srpske od 1. decembra.

Ova odluka biće objavljena u Službenom glasniku Republike Srpske.

Inače, Senat Republike Srpske je, kako piše na njihovom sajtu, savetodavno telo najviših ustavnih institucija Republike Srpske.

Senat ima do 55 članova koje imenuje predsednik Republike Srpske. Za članove Senata imenuju se istaknute ličnosti iz javnog, naučnog i kulturnog života. Senator se imenuje na sedam godina, s mogućnošću da bude imenovan još jedan uzastopni mandat.

Kad je reč o nadležnostima, piše da Senat Republike Srpske razmatra pitanja od posebnog značaja za politički, nacionalni, ekonomski i kulturni razvoj Republike Srpske i daje najvišim ustavnim institucijama mišljenje o tim pitanjima, kao što su:

Ustavno-pravni položaj Republike Srpske i spoljnopolitička pitanja u skladu sa suverenitetom i teritorijalnim integritetom Bosne i Hercegovine;

Donošenje izmena Ustava Republike Srpske i nacrte sistemskih zakona;

Pitanja rada institucija Bosne i Hercegovine u vezi sa statusnim pitanjima Republike, kao i pitanja odnosa između entiteta u Bosni i Hercegovini;

Razvojna i privredna pitanja Republike Srpske; pitanja izbeglica, raseljenih lica i povratnika; pitanja koja se odnose na prava Republike Srpske na specijalne i paralelne odnose sa susednim državama, kao i pitanja razvoja odnosa sa iseljeništvom širom sveta.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare