Aleksić: Ako Rio Tinto otvori rudnik kod Loznice – trajno zagađenje cele Mačve

Vesti 06. feb 202115:14 > 15:17 39 komentara
Miroslav Aleksić
N1

Potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić izjavio je da vlast, suprotno interesima građana, namerava da kompaniji Rio Tinto omogući ogroman profit tako što će kod Loznice otvoriti rudnik litijuma zbog kojeg će raseliti lokalno stanovništvo i trajno zagaditi zemljište, vodu i vazduh u celoj Mačvi.

„Niko građanima nije objasnio niti može da objasni šta će biti sa 300.000 tona sumporne kiseline koja bi se godišnje koristila za ispiranje rude, kao i sa 8.000 kubnih metara vode dnevno koja će tu sumpornu kiselinu da izliva u reku Jadar, pa dalje u Drinu i Savu“, rekao je Aleksić ispred predstavništva Rio Tinta u selu Gornje Nedeljice kod Loznice.

Povezane vesti

Aleksić je upitao i šta će biti sa jalovinom koju će vetar nositi „ne samo do Loznice, nego po celoj Mačvi i do Valjeva, 200 kilometara u krug“, podsetivši da Srbija ima „najnižu stopu rudne rente u Evropi, koja iznosi između tri i sedam odsto“.

Kako je saopštila Narodna stranka, Aleksić i predstavnici Udruženja „Zaštitimo Jadar i Rađevinu“ zatražili su da razgovaraju sa predstavnicima Rio Tinta, koji su prvo reagovali nervozno, na trenutke i burno i nisu dozvolili snimanje, da bi na kraju ipak pristali na razgovor.

„Saznao sam da je upravljanje projektom rudnika litijuma povereno kompaniji ‘Behtel’ sa kojom je sadašnja ministarka rudarstva Zorana Mihajlović, dok je bila ministarka saobraćaja, potpisala ugovor o izgradnji Moravskog koridora po duplo većoj ceni od prvobitne ponude“, rekao je Aleksić.

On je naveo da su razmere štete koju bi proizveo rudnik jasne i odgovornima u državi i stručnjacima i da sumnja da je reč o korupciji, jer Rio Tinto, po informacijama koje su mu dostupne, sponzoriše Rudarsko-geološki fakultet sa 100 miliona dinara, Mašinski fakultet dobio je 10 miliona dinara, Građevinski fakultet i Zavod za javno zdravlje po 12 miliona.

Predsednik Udruženja „Zaštitimo Jadar i Rađevinu“ Momčilo Alimpić rekao je da je Rio Tinto „naumio da kod Gornjih Brezovica u blizini Krupnja napravi deponiju biblijskih razmera, a da bi rudarski basen kod Loznice bio na površini između 36 i 40 kvadratnih kilometara“.

„Rudnika neće biti i neka se Rio Tinto okane ćorava posla, jer ako bude rudnika nas neće biti, to je sigurno – neće biti ni Loznice niti Krupnja, a i Šabac je biti veoma ugrožen. Planirano je da deponija kod Krupnja bude na 450 metara nadmorske visine, pa će vetar širiti otpad čak do Valjeva“, rekao je Alimpić.

Komentari (39)

Vidi sve komentare