Aleksić o odgovoru Brnabić: Rasplet sledi za nekoliko dana

Vesti 15. apr 202420:23 39 komentara

Miroslav Aleksić iz koalicije "Srbija protiv nasilja" kaže za N1 da je odgovor predsednice Skupštine Srbije na zahteve opozicije o izmeni izbornih uslova "stigao sa zakašnjenjem" kao i da će "rasplet uslediti za nekoliko dana".

Odgovor koji smo naravno dobili, dobili smo sa zakašnjenjem zbog kupovine vremena. Stigao je u momentu kada su izbori već raspisani i dok je vlast  u kampanji, a već su i predali svoju listu. I ona sada odgovara na našu inicijativu, polovinom aprila. Sad je potpuno jasno šta se može očekivati i na nama je sada da vidimo šta bi bio ispravan potez, s obzirom na to da svaka odluka koju budemo doneli može biti opasna jer je kampanja poodmaka kada je reč o beogradskim izborima, a i izborne radnje su već toku“, rekao je Aleksić.

On je istakao da je najvažnija stvar odgovora koji je opozicija dobila apravo „spremnost da Brnabić praktično prihvati da se izmeni zakon i da lica koja su poslednjih meseci promenila prebivališta moraju da glasaju na starom prebivalištu“.

„To je ključna stvar koja može uticati na najveće nepravilnosti koje su se desile u prethodnom izbornom procesu, u 17. decembra prošle godine. Što se tiče komisije za birački spisak, dosta je sve nejasno. Najlakše je dati članove komisije ali dok se ne dogovori šta će ta komisija raditi i šta će biti njene nadležnosti vezano za nadzor biračkog spiska, kontrolu, i čitav izborni procesa, govoriti o imenima je nešto što treba da usledi posle svega što sam naveo“, objasnio je Aleksić.

On je dodao da „i dalje ima nejasnoća“ ali da više nema vremena.

„Što se tiče naše koalicije i moje stranke u naredna dva dana ćemo doneti odluku. Brnabić je pozvala i na sastanak u sredu, jer očigledno nije spremna da jedino zdravorazumsko rešenje prihvati, a to je da se izbori odlože na jesen. Naš pravni tim je dao predlog kako i šta treba pravno da se uradi da bi izbori bili na jesen, ali njima to očigledno ne odgovoara. Sastanak u sredu je verovatno poslednji na kojem može da se razgovara tako da rasplet sledi za nekoliko dana“, zaključio je Miroslav Aleksić.

Podsećamo, danas ranije predsednica Skupština Srbije Ana Brnabić odgovorila je svim poslaničkim grupama na predloge u vezi s izborima, navodeći da prihvata sve osim jednog, a koji se tiče odlaganja izbora u Beogradu. Ona je pozvala je na novi razgovor u sredu, 17. aprila.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare