Aleksić poručio Brnabić: Neka nam ponudi da i ostali izbori budu 2. juna umesto što spinuje da smo odustali

Vesti 17. apr 202417:52 27 komentara
N1

Izjava predsednice parlamenta Ane Brnabić da je opozicija odustala od predloga da redovni lokalni izbori budu održani 2. juna zajedno sa beogradskim nije tačna. Ona je u jednom momentu sama izvela nekakav zaključak i spinovala da smo mi iz opozicije rekli da ne prihvatamo 2. jun, što nije tačno, objasnio je u razgovoru za N1 predstavnik koalicije „Srbija protiv nasilja“ Miroslav Aleksić.

Lider Narodnog pokreta Srbije ponovio je da koalicija „Srbija protiv nasilja“ nije odustala od predloga da i ostali lokalni izbori budu 2. juna, dodajući da je to bio jedan od zahteva koji je ta koalicija istakla 1. aprila, pa ponovila na drugom i trećem sastanku sa predstavnicima vlasti.

„Evo, neka nam ponudi da izbori budu 2. juna i izaći ćemo. Ali ona to neće uraditi jer je u pitanju čist spin. Njoj uvek treba nešto da kaže ‘oni ni to nisu hteli‘. Neka nam ponudi, pa će videti da li ćemo prihvatiti. Izmene Ustavnog zakona predložili smo baš zato što nije prihvatila naš predlog da lokalni izbori budu 2. juna“, naglasio je Aleksić.

Povezane vesti:

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je nakon današnjeg sastanka o izbornim uslovima i preporukama ODIHR da joj je opozicija prenela da opcija da svi lokalni izbori budu objedinjeni 2. juna „više nije na stolu“.

Podsetimo, Aleksić istakao je nakon drugog sastanka sa predstavnicima vlasti u Skupštini Srbije da je moguće da svi lokalni izbori budu održani u istom danu tako što bi bio izmenjen Zakona o lokalnim izborima. Time bi se, kako je rekao Aleksić, stekli uslovi da i ostali lokalni izbori budu 2. juna, za kada su već raspisani izbori za odbornike beogradskog parlamenta.

To bi se omogućilo izmenom člana 35 tog zakona, tako što bi izbori mogli da budu raspisani najranije 150 dana pre isteka mandata, umesto sadašnjih 120 dana.

Postoji i opcija koja ostavlja 15 dana duži rok za raspisivanje lokalnih izbora, a to je da se izmenom istog člana Zakona o lokalnim izborima minimalno vreme za izbornu kampanju skrati sa 45 na 30 dana. To bi stvorilo zakonsku mogućnost da lokalni izbori budu održani 2. juna, a raspisani najkasnije 3. maja.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare