Opozicija: Vlast je izabrala da ide na izbore bez opozicije, želi da nastavi da seli birače

Vesti 03. apr 202411:15 70 komentara

Predstavnik koalicije Srbija protiv nasilja Miroslav Aleksić kazao je da vlast nije pristala da se svi lokalni izbori održe u istom danu i da nepristajanje na to potvrđuje njihovu nameru da i u narednom izbornom procesu nastave da rade ono što su radili - seljenje birača, pritisak na glasače, kao i fantomski birači.

„Mi želimo da izađemo na izbore, ali vlast je odabrala da na izbore ide bez opozicije. Ili ćemo imati izbore ili nećemo“, kazao je Miroslav Aleksić, ispred koalicije Srbija protiv nasilja, na konferenciji za novinare posle skupštinskog kolegijuma o poboljšanju izbornih uslova sa predstavnicima vlasti.

Povezane vesti

Kazao je da vlast nema odgovor na pitanje opozicije zašto je nemoguće da se svi lokalni izbori održe u istom danu.

Dodao je da ih je predsednica skupštine Ana Brnabić obavestila da će danas raspisati beogradske izbore.

Podsetio je da je 18. april krajnji rok da se promeni zakon o lokalnim izborima, kojim bi se rok za raspisivanje izbora povećao sa 120 na 150 dana, čime bi se stekli uslovi da se svi izbori održe u istom danu – 2. juna.

Aleksić nije želeo da odgovori da li će opozicija bojkotovati izbore, u slučaju da se svi lokalni izbori ne održe u istom danu.

Vojislav Mihailović iz koalicije NADA poručio je da oni ne mogu da izađu na takve izbore niti će oni biti važeći.

Zoran Lutovac iz Demokratske stranke poručio je da su oni došli sa minimalnim zahtevima da se održe fer izbori, ali im je Brnabić rekla da ne vidi problem, a šef poslaničke grupe SNS Milenko Jovanov je kazao da ako mi ne učestvujemo u ovome, oni imaju dovoljnu većinu da učestvuju sami.

Radomir Lazović je poručio da se opozicija fokusirali na tri minimalna zahteva, ali iz materijala koje su dobili od vlasti jasno je da oni nemaju nameru da ispune preporuke ODIHR.

Marinika Tepić je istakla da nema govora da je opozicija na sastanak unapred došla sa namerom da se dogovor ne postigne.

Skupštinski kolegijum o poboljšanju izbornih uslova između predstavnika opozicije i vlasti, predvođen predsednicom skupštine Anom Brnabić, završen je bez dogovora.

Predstavnici vlasti nisu prihvatili uslov opozicionih koalicija Srbija protiv nasilja i NADA da svi lokalni izbori koji treba da se održe ove godine budu u istom danu.

Konsultacije sa opozicijom su završene, rekla je Brnabić u sali gde se odvijao sastanak i dodala da je ona sve konsultacije obavila. Ona se posle sastanka nije obraćala medijima.

Drugi sastanak predstavnika koalicija Srbija protiv nasilja i NADA zajedno sa predsednicom parlamenta Anom Brnabić i predstavnika vladajuće koalicije počeo je u Narodnoj skupštini u 9.00.

Opozicija je pre dva dana predstavila svoja tri zahteva, koji podrazumevaju forimranje komisije koju će činiti predstavnici vlasti, opozicije i civilnog društva, koja bi uradila reviziju biračkog spiska, potom da javni servisi počnu profesionalno i odgovorno da izveštavaju, tako da svi učesnici izbora mogu da imaju adekvatnu zastupljenost i treći da svi lokalni izbori koji treba da se održe ove godine budu u istom danu.

Predsednica skupštine Ana Brnabić je kazala da je SNS u načelu saglasan sa prva dva zahteva, a da je sporan treći.

Takođe i prva dva zahteva moraju biti dobro razrađena, pogotovu ovaj što se tiče RTS, s obzirom da je Brnabić rekla da ni SNS nije zadovoljan radom javnog servisa i predložila da se razgovara sa rukovodstvom RTS, ali i rukovodstvima televizija N1 i Nove S.

Danas je i krajnji zakonski rok za raspisavnje beogradskih izbora, i to treba da učini predsednica parlamenta.

Brnabić je pre dva dana kazala da će danas definitivno raspisati beogradske izbore, jer ne želi da krši zakon.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare