Aleksić: Šapić je samo jedan u nizu onih koji piju poslednje kapi krvi iz Srbije

Vesti 21. apr 202311:16 3 komentara
Miroslav Aleksić Narodna stranka
Nova.rs/Zoran Lončarević

Miroslav Aleksić, poslanik Narodne stranke, kaže da bi viši javni tužilac Nenad Stefanović, koji je smenio dve tužiteljke iz slučaja EPS-a, trebalo da položi račune Državnom veću tužilaca i drugim nadležnim organima.

On je za Novu govorio i zašto smatra da su Aleksandru Šapiću odbrojani dani, kao i zbog čega misli da Bratislav Gašić ima nameru da se obračuna sa inspektorom koji je otkrio aferu Jovanjica.

Na pitanje koliko su pouzdane informacije koje je izneo u Skupštini Srbije, da „viši javni tužilac Nenad Stefanović šeta po gradu sa pola miliona evra u kešu koje je namenio za kupovinu stana, uz uslov da se stan vodi na mamu“, kaže da je informacije dobio kao narodni poslanik, a da bi nadležni trebalo da istraže da li su one pouzdane ili nisu.

„S obzirom na to da se vlast hvali kako je u Srbiji pravosuđe nezavisnije nego ranije, eto prilike da se neko pozabavi time čime se sve bavi tužilac Stefanović, kojim poslovima se bave članovi njegove najuže porodice, na koga se šta vodi i od nekretnina i od poslovnih objekata. Eto, onaj ko treba da se stara o sprovođenju zakona i koji treba da suzbija korupciju u Srbiji treba da bude prvi primer časnog i poštenog ponašanja. On, koji je dozvolio sebi da smeni dve tužiteljke samo zbog toga što su dale nalog za hapšenje ljudi koji su umešani u korupcionašku aferu u EPS-u, bi trebalo da prvi položi račune, pre svega Državnom veću tužilaštva i nadležnim organima, kao i republičkoj tužiteljko o svim svojim aktivnostima“, rekao je Aleksić.

O snimcima na kojima se čuje kako Nenad Milanović, šef kabineta gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića, navodno nudi namešten tender Kentkartu, potpredsednik NS smatra da se tu radi o sukobu između dve struje u SNS-u.

„Očigledno je da se radi o sukobu dve struje unutar SNS. Verujem da je to stari sukob na relaciji Vesića i Šapića. Čini mi se da sama činjenica da niko iz SNS ne brani Aleksandra Šapića govori o tome da su mu dani odbrojani. To je dokaz da tužilaštvo radi po zadatku kao toljaga vlasti sa svima koji su u tom trenutku nepodobni, bilo da su opozicija ili da su članovi vladajućih stranaka, ali koji u nekom trenutku zasmetaju“, kaže.

Dodaje da to još jednom potvrđuje da nema ni govora o slobodnom i profesionalnom radu tužilaštva i pravosuđa.

„Nemam ništa protiv da se ispita afera u koju je umešan Šapić i zahtevam da se utvrdi odgovornost i da budu sankcionisani, ukoliko postoji osnov za to, svi oni koji su umešani u te korupcionaške stvari. Ali isto tako i za sve druge, a imamo gomilu nerazjašnjenih afera u koje su umešani najviši funkcioneri vlasti, ali tužilaštvo u tim slučajevima ćuti i ne reaguje ni na prijave koje mi podnosimo“, ukazuje Aleksić.

Ističe da ne može da kaže da je Šapić u većim aferama nego što je Siniša Mali ili Goran Vesić.

„Ne mogu da kažem da šef BIA Aleksandar Vulin nije imao iste, slične ili veće afere. Ne mogu da kažem da premijerka sa rođenim bratom nije umešana u raznorazne sumnjive poslove… On je samo jedan u nizu bahatih predstavnika vlasti koji praktično piju poslednje kapi krvi iz ove zemlje. Voze se ‘lambordžinijima’, ‘meklarenima’, helikopterima… Žive u skupocenim vilama, voze jahte, kupuju hotel, dok narod trpi. Dakle, Šapić je jedan od njih. To je ista ekipa i treba da odgovara on, kao i svi drugi što treba da odgovaraju, po pravdi i po zakonu“, navodi.

O navodima potpredsednice SSP Marinike Tepić da ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić priprema smenu načelnika Četvrtog odeljenja Slobodana Milenkovića, Aleksić kaže da se protiv tog odeljenja i inspektora Milenkovića godinama vodi hajka.

„To je najpre pokušavao ministar Stefanović, zatim Vulin, a verujem da sada isto to pokušava i Bratislav Gašić, jer se uskoro očekuje svedočenje Slobodana Milenkovića u slučaju Jovanjica 1. On je ključni svedok u tom procesu. Zbog toga se na njega vrše pritisci ne samo u pogledu njegove smene, nego i u smislu pokušaja njegove diskreditacije, njegovog praćenja, čak i ugrožavanja njegove lične bezbednosti. Ova vlast, koja je organizator ‘Jovanjice’ kao projekta, hoće na svaki način da pobegne od političke odgovornosti, a jedan od ključnih šrafova u tom razotkrivanju jesu upravo policajci iz Četvrtog odeljenja“, smatra on.

Podseća da je i sam predsednik Vučić potvrdio da je Gašić, dok je bio šef BIA, direktno komunicirao sa Predragom Koluvijom i kaže da u tom smislu veruje da „on i te kako ima nameru da se sada obračunava sa Milenkovićem“.

Aleksić je rekao da će Narodna stranka sigurno učestvovati na izborima kad god bili i na kom god nivou, a da je još uvek prerano govoriti o tome sa kim će i kako nastupiti.

„NS će sarađivati sa strankama koje su svojim delovanjem pokazale i potvrdile da nikada nisu, niti će sarađivati sa režimom Aleksandrom Vučićem. To je prvi preduslov. U zavisnosti od toga kako se bude odvijala politička situacija, tako ćemo i donositi odluke. Prerano je u ovom trenutku. Mislim da opozicija treba da bude dovoljno racionalna i pametna da nastupi na najbolji mogući način kako bi se ugrozio režim Aleksnadra Vučića na tim izborima. Ako opozicija u parlamentu može da ima tehničku saradnju, bez obzira na ideologiju, možemo isto tako da ostvarimo saradnju u pogledu izbora. Mislim da bi to bilo blagotvorno i da bi moglo da da rezultat“, zaključio je Aleksić.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare