Alimpić: Beogradu hitno potrebna nova vlast nove stranke, ne novi gradonačelnik

Vesti 28. sep 202218:12 12 komentara

Nekadašnji predsednik Skupštine grada Zoran Alimpić kaže za N1, povodom jutrošnjeg događaja kada su predstavnici svih reprezentativnih sindikata i zaposleni iz svih gradskih preduzeća izviždali ispred gradske skupštine gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića, nezadovoljni zbog odluke da se osnuju još dva nova javna preduzeća, da misli da su radnici u pravu, jer se žale na nepoštovanje kolektivnog ugovora i nedostatak razgovora sa gradonačelnikom. Dodaje da oni nisu tu bili "ni kao opozicija, a nisu ni za vlast, oni su ljudi koji znaju i rade svoj posao, i ako su oni nezadovoljni nekim predloženim odlukama, mislim da je bilo potrebno povući ih". Ističe i da je Beogradu hitno potrebna nova vlast, neke nove stranke, a ne novi gradonačelnik.

Alimpić u Danu uživo ističe da bi bilo jako loše za Beograđane ako bi u štrajk stupila sva javna, komunalna preduzeća, i podseća da je predloženo formiranje dva nova komunalna preduzeća koja zapravo predstavljaju deljenje postojećih, „od Gradskog zelenila se pravi još jedno preduzeće koje će se baviti parkovima, a slično je i za GSP, sad se pravi posebno preduzeće koje treba da nasledi Bus plus praktično“.

Povezane vesti

„Sve se to radi tajnovito, netransparentno, građani ne mogu nigde da vide šta se tu sprema, šta piše u tim odlukama, odbornici su to dobili kasno, odštampano je na malim papirima, skeniramo, sitnim slovima. Čim se stvari kriju to znači da tu nešto nije u redu“, ocenjuje Alimpić i dodaje da novo javno preduzeće znači „poslovni prostor, direktora, auto za direktora, sekretaricu“.

Kaže da ono što nam je do sada uzimao Bus plus, sada će biti još više.

Komentarišući žalbe opozicije da su prekasno dobili materijal o rebalansu gradskog budžeta, pred današnju sednicu, Alimpić navodi da se odredbe u poslovniku zloupotrebljavaju, „odbornici moraju da dobiju materijal sedam dana ranije, a ako je manje važan možete i kasnije, a oni rade obrnuto“.

Na pitanje zašto, kaže da je to zato da odbornici ne bi mogli da pročitaju šta unutra piše i da ne bi mogli da diskutuju.

Šef odborničke grupe „Za dobar grad-Moramo“ Dobrica Veselinović izjavio je juče da materijal za sednicu koja je održana danas ima više od 3.000 stranica i da je odbornicima dostavljen u štampanom izdanju, što je on ocenio kao – izvrgavanje procedure.

Alimpić smatra da nije u ovom slučaju samo prekršen zakon što se tiče odobrnika, već i što se tiče građana.

„Ne treba samo odbornici da raspravljaju o budžetu, već i građani. To proističe iz Evropske povelje o lokalnoj samoupravi. Ovde je prekršen zakon i pravo građana da učestvuju u javnoj raspravi, trebalo bi da reaguju nadležne institucije, ali naravno niko neće reagovati. Ovde nisu samo odbornici zakinuti što ne mogu dovoljno transparentno da prouče budžet, ne mogu ni građani“, upozorava Alimpić.

Dodaje da je „budžet jedno obećanje, a iz završnog računa za prošlu godinu vidimo šta nije ralizovano“.

„Budžet je kao protočni bojler, ono o čemu treba odlučivati je taj investicioni deo, a tu je prošla vlast jako podbacila. Ostao je višak od devet milijardi dinara pa je to prebačeno u ovu godinu, a godina je već izgubljena“, ocenjuje Alimpić.

Ukazuje da rebalans uključuje i mere protiv inflacije, „tako da su svi oni projekti koji nisu urađeni ranije, sada ponovo u planu, ali su mnogo skuplji“.

„Uradićete sa više para manje, jer su jako skočile cene gradnje“, ističe on i dodaje da je veliki problem što se u Beogradu infrastruktura ne gardi kao što je planirano.

Navodi i da se može reći da se u Beogradu mnogo gradi, ali to grade privatni investitori i to stambneni i poslovni prostor, a infrastrukturu koja to treba da prati trebalo bi da gradi grad, a on je tu podbacio.

„Beogradu je potrebno hitno nova vlast, ne novi gradonačelnik, već stvarno nova vlast druge neke stranke“, smatra on.

Izmene trasa beogradskog metroa: Skandal, katastrofalna stvar

Povodom najava koje su dospele u javnost da će biti izmenjene trase beogradskog metroa, on navodi da je to „skandal, katastrofalna stvar“.

Povezane vesti

„To je najveći projekat u ovoj zemlji, ne finansira se iz grada, već republike. I mi dobijamo informaciju da se planira reprojektovanje linija 1 i 2. Čuo sam mišljenje stručnjaka da nisu uzeli u obzir neke tunele, neku infastrukturu. Jedino objašnjenje je da je neko, znamo i ko, nacrtao na nekoj tabli gde bi on voleo da idu linije i da su Francuzi (koji rade projekat linija) samo slegnuli ramenima“, kaže Alimpić.

Dodaje da to znači odlaganje izgradnje metroa.

„Još ćemo se mi načekati za to, ko zna koliko će koštati, za ovakvu stvar u normalnoj zemlji padaju vlade“, ocenjuje Alimpić.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare