„Alkohol za državu“: Ove godine „dupla tura“, a od građana se traži da štede

Vesti 17. avg 202219:44 > 20:06 41 komentara

Iako će predstojeća zima, po rečima predsednika, biti najteža u poslednjih 70 godina, Srbiji, takođe po rečima predsednika, ništa neće nedostajati. Odluka da se za Vladu, Skupštinu i ostale republičke organe nabavi alkoholnih pića u vrednosti od gotovo 32 miliona dinara, ostavila je javnost bez komentara. Za sada, po pitanju ovog troška, tj. duplo veće sume od one koja je za iste namene izdvojena prošle godine, nema zvaničnog objašnjenja iz Nemanjine 11.

Adaševci, 9. marta:

Vučić: „Do čepa da popunimo sva naša skladišta“

Nekoliko puta prethodnih meseci čuli smo poruku da država naftu toči do čepa, sad crno na belo piše da i neki drugi čepovi mogu da se skinu bez straha od nestašice. Za institucije vlasti nabavljena su žestoka alkoholna pića, vina i piva, a u količini se nije štedelo – građani izvolite račun: 31.934.171,30 dinara.

„Biće toga još, kakvo vreme dolazi trebaće još toga“

„Nervoza građana…troši se alkohol“

„Vidi se šta je prioritet u državi“

„Možda im treba“

„Biće tu po kafana još po toliko i to po osobi, ćao“, rekli su građani u anketi.

Ćao i za cenu svega popijenog prošle godine. Prema planu javnih nabavki, za žestoka alkoholna pića potrošeno je 5,5 miliona, za vina nešto više od sedam miliona, a za piva 2,2 miliona dinara. Prošli račun iz 2021. ipak je bio duplo prihvatljiviji od ovogodišnjeg. I opozicija nazdravlja odluci Uprave za zajedničke poslove republičkih organa.

„Nema zime za Vladu i republičke organe – grejaće se na alkohol! Uprava za zajedničke poslove republičkih organa ove godine nabavlja žestoka alkoholna pića, vino i pivo za 270.000 evra, što je duplo više nego prošle godine. Živeli“, napisao je Dušan Nikezić na Tviteru.

Možda bi u Nemanjinoj 11 ili u Narodnoj skupštini ili bilo kom drugom republičkom organu kojima su ove količine namenjene u ovoj situaciji mogli da se posluže onom narodnom: Mnogo je samo kad biju.

Međutim, u trenutku kada se od građana traži da štede i kada se javnosti šalju poruke da sledi nikad teži krizni period, ovakav trošak od gotovo 32 miliona dinara boli baš kao kad biju. Pisali smo Vladi Srbije i tražili objašnjenje – za sada ništa, nisu nas čak ni pitali: Izvolite, šta ćete popiti?