Ambasada: Hitno pronaći one koji su išarali mural velike ukrajinske pesnikinje

Vesti 27. dec 202211:54 komentara
Pixabay

Vandali su ponovo pokušali da unište mural Larise Petrivne Kosač, velike ukrajinske pesnikinje Lesje Ukrajinke, u Beogradu, saopštila je ukrajinska ambasada.

Dodaju da su ovaj mural u centru Beograda izradili predstavnici civilnog društva Srbije, bez učešća ambasade.

Povezane vesti

„Vandali su namerno išarali portret velike žene koja je ceo život pozivala na ljubav, simbolima ruske agresije i nacionalne mržnje ‘Z’. Poruka podrške ubicama iz ruske federacije koje ubijaju ukrajinsku decu i civile, siluju žene i uništavaju gradove i sela Ukrajine, je odvratna i potpuno jasna. Ambasada poziva srpsku stranu da identifikuje i privede pravdi osobe koje su islanirale i sprovele ovu gnusnu akciju u cilju raspirivanja neprijateljstva i podrške masovnim ubistvima“, naveli su u saopštenju.

Istakli su da su oni koji su izveli ovu akciju uvredili i istoriju srpskog naroda.

„Ukrajinska kozačka porodica Kosača, čiji je predstavnik Larisa Petrivna Kosač, zvana Lesja Ukrajinka, prema predanju, potiče od Stefana Vukčiča Kosača, koji je osnovao vojvodstvo Svetog Save, koje je po njegovoj tituli hercega kasnije prozvano Hercegovinom. Iz iste porodice potiče i Vlatko Vuković, koji je komandovao levim krilom srpske vojske na Kosovu polju“, ukazuju iz ambasade Ukrajine.

Takođe su se, kako kažu, još jednom javno obratili svim centralnim i lokalnim vlastima Srbije, „da prestanu da tolerišu simbole ruske agresije na Ukrajinu ‘Z’, koji se sreću na ulicama Beograda – grada pobratima Kijeva i da zabrane prodaju stvari sa ovim simbolom, koji izaziva neprijateljstvo i mržnju“.