Ambasada Nemačke: Kosovo može da se prijavi za članstvo u EU, ali ima prepreka

Vesti 07. dec 202223:592 komentara
EU, Evropska unija
Izvor: N1

Ambasada Nemačke u Prištini saopštila je da je na Kosovu da odluči kada je pravi trenutak za podnošenje formalne prijave za članstvo u Evropskoj uniji, ali se ukazuje da je ozbiljna prepreka članstvu činjenica da pet zemalja Unije ne priznaje Kosovo, prenosi Gazeta ekspres.

Na Kosovu je da odluči kada je pravo vreme za formalnu prijavu, ali potrebno je uzeti u obzir činjenicu da pet članica EU još nije priznalo Kosovo kao suverenu i nezavisnu državu, što će predstavljati značajnu prepreku za proces članstva, navode iz nemačke ambasade.

Ističe se da žele da Kosovo postane članica Evropske unije, ali da upozoravaju da to zahteva i dalji napredak u oblasti vladavine prava i borbe protiv korupcije.

Naš stav je jasan – želimo da Kosovo postane članica EU. Nemačka vlada jasno ističe tu perspektivu za šest zemalja Zapadnog Balkana. Članstvo Kosova u EU zahteva dalji napredak, uključujući reforme u oblasti vladavine prava, protiv korupcije i organizovanog kriminala, jer će oni biti deo procesa članstva, a to će takođe pružiti perspektivu ljudima u regionu i poboljšati uslove za ulaganja i privredni rast, ​​navodi ambasada.

Pored toga, podseća se i da je neophodno postići napredak u dijalogu sa Srbijom za postizanje sveobuhvatnog sporazuma.

S obzirom na sve to, postizanje napretka u dijalogu ka sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa sa Srbijom je od suštinskog značaja, zbog čega pozivamo Kosovo i Srbiju da se na konstruktivan način angažuju u dijalogu koji vodi EU, istakla je ambasada Nemačke u Prištini.

Komentari

Vaš komentar