Ambasada SAD: I Tramp u čestitki pozivao na međusobno priznanje

Vesti 08. feb 202121:43 10 komentara
Tanjug/AP Photo/Gerald Herbert, File

Američki predsednik Džozef Bajden poručio je u čestitki povodom Dana državnosti Srbije da bi "međusobno priznanje Kosova i Srbije trebalo da bude centralni element trajne normalizacije odnosa", jednako kao što je i 2019. učinio tadašnji predsednik SAD Donald Tramp. To je na Tviteru objavila ambasada SAD u Srbiji, negirajući na taj način tvrdnje da je u Bajdenovoj čestitki za Dan državnosti "prvi put poslata poruka u kojoj se apostrofira buduće rešenje kosovskog problema međusobnim priznanjem Srbije i Kosova" na šta su reagovali i najviši srpski zvaničnici.

„Ostajemo nepokolebljivi u podršci cilju Srbije u pogledu evropskih integracija i pružamo vam podsticaj da i dalje preduzimate teške korake ka postizanju tog cilja – uključujući uvođenje neophodnih reformi i postizanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji sa Kosovom, koji je fokusiran na međusobno priznanje“, navodi se u čestitki koju je ove godine na Dan državnosti Bajden uputio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

„SAD ostaju nеpokolеbljivе u podršci vašoj posvеćеnosti da produbitе rеgionalnu saradnju, a naročito vašim zalaganjima ka normalizaciji odnosa sa Kosovom. Dok jе na stranama da postignu dogovor koji obе mogu da podržе, smatramo da bi uzajamno priznanjе trеbalo da budе cеntralni еlеmеnt trajnе normalizacijе odnosa. Takav istorijski dogovor, sa uzajamnim priznanjеm u svojoj suštini, izgradio bi put za ciljеvе еvrointеgracijе Srbijе i еkonomski rast“, navodi sе u čеstitki prеdsеdnika Trampa iz 2019.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare